Upozorenje Planinarskog saveza: Dvoje planinara poginulo u oktobru, moraju da se poštuju pravila

Dvoje srpskih planinara poginulo je u oktobru na feratama, a poslednji slučaj dogodio se u subotu kada je kod Petrovca na Mlavi stradala Dragana Ristić Mladenović iz Vranja.
Upozorenje Planinarskog saveza: Dvoje planinara poginulo u oktobru, moraju da se poštuju pravila
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ona je poginula dok je izvodila planinarske aktivnosti na Via ferati "Gornjak", navodi Planinarski savez Srbije u saopštenju.
Savez ističe da su ti i slični tragični događaji najokrutnije opomene da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure i istovremeno apelovao na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme.
Istovremeno, Savez je upozorio javnost da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost.
 
"Takođe želimo da ukažemo početnicima, ali i onima iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad", ukazuje Savez.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija