Evropski pokret: Relativizacija tradicije antifašizma u Srbiji

Evropski pokret u Srbiji saopštio je da odbacuje relativizaciju tradicije antifašizma u srpskom društvu, kao i sve izraženije pojave istorijskog revizionizma na Zapadnom Balkanu, ali i šire u Evropi.
"U tom smislu ukazujemo na negativne posledice pojava nekritičkog veličanja saradnika okupatora iz Drugog svetskog rata, odnosno nastojanja da se sudski ili na druge načine rehabilituju osvedočeni kolaboranti ili davno osuđeni ratni zločinci", navodi se u saopštenju.
Dodali su da, "iako je Srbija pružila izuzetan doprinos i imala velike žrtve u antifašističkoj borbi, najnovije pojave, poput otvaranja muzeja i podizanja spomenika istorijski spornim ličnostima, mogu da doprinesu novim podelama u društvu".
"Ovakve pojave, nekada otvoreno ili diskretno podržavane od strane vlasti, prisutne su u većoj ili manjoj meri i u drugim državama Zapadnog Balkana. U celini, radi se o procesu koji može da dodatno produbi nepoverenje među narodima u regionu", naveli su iz Evropskog pokreta.
 
Podsećamo, u Beogradu je nedavno otvorena spomen soba posvećena Draži Mihailoviću.
  • Fašizam

    30.10.2023 18:33
    Draža
    Skupština Srbije izjednačila partizane sa četnicima, sada spomen soba ratnom zločincu Draži Mihajloviću, postoje dokumenta i svedoci kakve su pokolje vršili četnivi Draže Mihajlovića...Sramota što narod ćuti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija