Postavljeni novi ambasadori Srbije u Saudijskoj Arabiji, BiH, Austriji i pri Unesku, evo ko su

Objavljivanje ukaza predsednika Aleksandra Vučića danas okončana je procedura postavljanja četvoro ambasadora Srbije u Austriji, BiH, Saudijskoj Arabiji i pri Unesku.
Postavljeni novi ambasadori Srbije u Saudijskoj Arabiji, BiH, Austriji i pri Unesku, evo ko su
Foto: 021.rs
Marko Blagojević je novi ambasador u Beču, Ivan Todorov u Sarajevu, Dragan Bisenić u Rijadu, dok je Roksanda Ninčić postavljena za ambasadora Srbije pri Unesku, rekao je ministar Ivica Dačić. 
Uz saopštenje objavljene su kratke biografije novoimenovanih ambasadora.
Roksanda Ninčić, koja je diplomirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu radila je kao novinar, a u Ministarstvu spoljnih poslova angažovana je od 2001. godine.
 
Radila je u Stalnoj misiji pri UN u Njujorku, od 2005. do 2012. godine bila je šef Misije Srbije pri EU, a od 2017. do 2022. godine šef Stalne misije Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču. U Ministarstvu spoljnih poslova obavljala je funkcije šefa Кabineta ministra, pomoćnika ministra za multilateralnu saradnju, političkog direktora i državnog sekretara. Govori engleski i služi se francuskim jezikom. 
 
Marko Blagojević je diplomirao i završio master studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, tokom karijere radio je u privatnom sektoru, kao i u Upravi carina Srbije a u Ministarstvu spoljnih poslova je radio kao poseban savetnik ministra, a 2014. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara Ministarstva. Bio je poslanik u Skupštini Srbije, a od februara 2017. godine ambasador  Srbije na Кipru. Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis ga je 2022. odlikovao Ordenom Velikog komandanta reda Makarija Trećeg. Govori engleski. 
 
Ivan Todorov je bivši profesionalni sportista, višestruki prvak SFRJ i Balkana u džudou, osvajač mediteranske i evropske medalje i učesnik Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine. Diplomirao je na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Beogradu, a doktorirao na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.
 
Bio je generalni sekretar i predsednik Upravnog odbora Sportskog društva "Crvena zvezda“, a obavljao je  između ostalog, funkcije predsednika Balkanske džudo federacije i potpredsednika Olimpijskog komiteta Srbije. Predsednik je Savetničkog borda Predsednika Evropske džudo federacije i direktor za razvoj Svetske džudo federacije. Radio je u Bezbednosno-informativnoj agenciji. Od 2018. do 2023. godine obavljao je dužnost ambasadora Srbije u Mađarskoj. Govori engleski
Dragan Bisenić je diplomirao i završio postdiplomske studije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Od 2011. do 2018. godine bio je ambasador Srbije u Egiptu.Bisenić je tokom karijere je radio kao urednik i dopisnik više dnevnih listova, nedeljnika "Ekonomist", časopisa na engleskom "CorD" i časopisa Instituta za međunarodnu politiku i privredu "Pregled međunarodne politike".
 
Bio je angažovan kao predavač na više programa obuke u zemlji, između ostalih, u organizaciji Fakulteta političkih nauka i Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova. Nosilac je brojnih nagrada i priznanja. Autor je više knjiga i preveo je više desetina knjiga na srpski jezik. Govori engleski, ruski i nemački jezik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija