Fon der Lajen sa Vučićem: Sprovođenje Ohridskog sporazuma je de fakto priznanje Kosova

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je u Beogradu da de fakto priznanje nezavisnosti Kosova zapravo znači sprovođenje sporazuma dogovorenog u Ohridu.
Fon der Lajen sa Vučićem: Sprovođenje Ohridskog sporazuma je de fakto priznanje Kosova
Foto: FoNet/AP
"O čemu se radi - o sprovođenju Ohridskog sporazuma koji predivđa različite korake koji uključuju priznanje kosovskih dokumenata i institucija od strane Srbije, i što ide uz osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO), to treba da realizuje Kosovo", rekla je Fon der Lajen na zajendičkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje novinara da pojasni šta znači de fakto priznanje nezavisnosti Kosova koje je dan ranije spomenula u Prištini.
Fon der Lajen je istakla da bi to utrlo put normalizaciji odnosa Srbije i Kosova što je, kako je naglasila, neophodan preduslov za evropski put.
Vučić je, s druge strane, poručio da priznanje nezavisnosti Kosova za Srbiju nije pitanje, i da ga nije sramota da to ponovi i pred predsednicom Evropske komisije.
 
"Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i spremni smo da ih ispunimo", kazao je Vučić.
 
Vučić je prethodno izjavio da je Evropska unija ubedljivo prvi partner Srbije i da je 610 najvećih investitora u Srbiji iz EU.
 
On je dodao da je današnji razgovor sa Ursulom fon der Lajen bio dobar i da je njen dolazak od ogromnog značaja za Srbiju, navodeći da trgovinska razmena sa EU čini 58,5 odsto ukupne razmene Srbije i da Beograd očekuje značajnu finansijsku podršku, ukoliko se bude držao svojih obaveza.
  • Искрено

    01.11.2023 15:01
    Забринута
    Само да нас не услове да прихватимо Палестинце јер их Египат неће. А каква је Европска унија и то би урадила.
  • Лиманац

    01.11.2023 10:28
    Косово и Метохија је Србија.
    Признање сецесије Косова и Метохије не долази у обзир и представља црвену линију коју Србија никада неће прећи.
  • Fića

    01.11.2023 08:11
    Fonderlažen i druge bajke...
    Potpis na nekom dokumentu je ne važeći ako je od strane neovlaščenog lica, ako je pod pritiscima i ucenama...!
    A, što se tiče "eu najveći investitor u Aleksandriji" to "mačku o rep", jer građani Srbije plaćaju po Radnom mestu kod njih od 50.000-144.000 evra i to kroz kredite uzete u njihovim bankama.
    Plus što im država uradi infrastrukturu i to o trošku svih građana.
    A, "strani investitori" zatvore firmu nakon što potroše uloženi novac i čak se često desi da radnicima ostanu dužni i po nekoliko plata i doprinosa, pa se i to stavi na račun građana Srbije ...!
    Eto gde idu "naši novci, moji sinovci..."...!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.