Istraživanje pokazalo: Više od trećine građana Srbije SAD vide kao neprijatelja

Više od trećine građana Srbije, njih 39 odsto, SAD vidi kao neprijatelja, a informacije o odnosima sa SAD najčešće dobijaju posredstvom televizije, internet portala i društvenih mreža.
To je pokazalo istraživanje Instituta za evropske poslove.
Istraživanje, koje je sprovedeno od 11. do 29. maja ove godine, rađeno je na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije.
Za unapređenje odnosa sa SAD najviše ispitanika vidi ulogu Aleksandra Vučića, dok se u manjem procentu pominju ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Dragan Šormaz i Čedomir Jovanović.
 
Skoro polovina građana ističe da je za Srbiju značajno da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Amerikom, pri čemu se naglašava blagi porast važnosti odnosa sa SAD u odnosu na prethodna istraživanja.
 
Poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena, po učesnicima ispitivanja, ne bi značajno poboljšala odnose, dok se kao ključni faktori za poboljšanje ističu rešenje pitanja Kosova i Metohije i ulazak Srbije u Evropsku uniju.
 
Većina građana skeptična je u vezi sa budućim poboljšanjem odnosa, a prosečna ocena bliža je oceni "dovoljan". Odnose između SAD i Srbije građani najviše ocenjuju ocenom tri. Na skali od jedan do pet odnosi dve države ocenjeni su prosečnom ocenom 2.49.
 
U odnosu na najvišu prosečnu ocenu zabeleženu 2020. godine (2.63), u 2023-oj se nastavlja trend blagog pada.
 
Kada je u pitanju budući odnos Srbije i SAD, mišljenja su podeljena, i dok 28 odsto ispitanika veruje da će odnosi dve zemlje biti bolji, 38 odsto njih smatra da do poboljšanja neće doći.
Da bi odnose Amerike i Srbije najpre popravilo rešenje pitanja Kosova smatra 17 odsto ispitanika, ulazak Srbije u EU 16 odsto njih, kao i povratak Kosova u nadležnost Srbije 15 odsto ispitanika.
 
Svaki deseti ispitanik kao uslov za poboljšanje odnosa dve zemlje vidi smenu predsednika SAD, dok devet odsto njih to vidi u promeni vlasti u Srbiji, ali skoro podjednak procenat ispitanika navodi da bi to omogućila i saradnja u oblasti kulture, sporta i obrazovanja.
  • Ivan, Osijek

    01.11.2023 20:57
    vrsta pitanja
    Rezultat neke ankete često može ovisiti o načinu na koji je postavljeno pitanje. Recimo posve sam siguran da bi se drastično razlikovali rezultati na ova dva izmišljena pitanja:
    1. Da li smatrate SAD neprijateljskom zemljom: DA_NE?
    2.Koja od ove tri tvrdnje najbolje opisuje vaše mišljenje o SAD: neprijatelj_ ni prijatelj ni neprijatelj _prijatelj?
  • Cile

    01.11.2023 15:50
    Ne mogu da verujem da postoji iko ko ima mozak, a da misli drugačije.
  • narod je bitan

    01.11.2023 15:36
    pojedinac je ili los ili dobar
    Uprava SAD-e je ta koja je nastrojena neprijateljski. A,narod je svuda isti ima i loseg i dobrog sveta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.