Novac za penzionere, za bolesne i siromašne: Podizanje standarda ili predizborni trik?

Jednokratna novčana pomoć koju Vlada Srbije deli penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama osim što je potpuno selektivna, sasvim sigurno neće zaštititi životni standard građana.
Novac za penzionere, za bolesne i siromašne: Podizanje standarda ili predizborni trik?
Foto: Pixabay (ilustracija)
Tako smatra domaća stručna javnost sa kojom je Danas razgovarao.
Podsećanja radi, svi penzioneri u Srbiji će 30. novembra dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara. Dan kasnije novčanu pomoć od 10.000 dinara dobiće oko 170.000 korisnika socijalne pomoći, a pravo na isti iznos po ovoj osnovi imaće i slepe i dementne osobe kao i stariji građani sa neizlečivim bolestima, njih oko 51.000 hiljada.
Odgovarajući na kritike ekonomista zbog najavljenih jednokratnih pomoći, ministar finansija Siniša Mali je za RTS rekao da je to borba za životni standard građana Srbije, da bi se umanjile posledice kriza.
 
Predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović kaže za Danas da je reč o predizbornom triku vlasti i taktici koju je ona koristila i ranije kako bi obezbedila što veći broj glasova na izborima.
 
"Vlast ima uporište među penzionerima u Srbiji, ali i u toj kategoriji podrška joj se smanjuje te se sada pribegava oprobanom metodu jednokratne novčane pomoći kako bi se oni koji je dobijaju opredelili za podršku vlastima na predstojećim izborima. Ono što treba naglasiti su dve stvari. Prva je da je pomoć koju vlast odobrava penzionerima i ugroženim kategorijama ponižavajuće niska. Potpuno je besmisleno tvrditi da tako niska suma može da ostvari bilo kakav trajniji efekat u borbi protiv ekonomske krize. Druga stvar je da se sredstva dodeljuju neselektivno svim penzionerima, dakle i onima koji imaju visoke penzije i nisu ugroženi, umesto da je dobiju oni kojima je zaista nužna", navodi sagovornik beogradskog lista.
 
On dodaje da jednokratna pomoć neće postići najavljeni efekat i da je preduzimanje takvih mera za poboljšanje životnog standarda građana potpuno pogrešno.
 
"Umesto jednokratne novčane pomoći koja ne rešava problem vlast koja je odgovorna bi preduzela mere koje bi omogućile da se budžetska sredstva namenjena socijalnim davanjima povećaju kako bi pomoć ugroženim kategorijama bila pristojna. Međutim, u Srbiji to nije slučaj zbog toga što vlast umesto da vodi računa o socijalnim pitanjima novac građana usmerava na subvencije za investitore koji radnicima isplaćuju minimalac i besmislene projekte poput Nacionalnog fudbalskog stadiona", poručuje Veselinović.
Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević takođe smatra da se novac jednokratno izdvaja zbog predstojećih izbora kao i da je takva mera kako neefikasna tako i nedovoljna da bi se ostvario uspeh u suzbijanju ekonomske krize.
 
"Reč je o potpuno pogrešnoj orijentaciji koja se ostvaruje kroz dodelu novčanih sredstava određenim kategorijama stanovništva iz kredita koje će morati da otplaćuju generacije koje dolaze što je generalno gledano svakako loše. Vlada Srbije je dužna da donosi mere u cilju zaštite socijalno ugroženih potrošača i bilo bi nužno da budžet osmišljava i njime upravlja na takav način da u državnoj kasi ima dovoljno novca za pomoć socijalno ugroženim građanima a ne da umesto toga izdvaja jednokratnu pomoć koja neće imati efekta", navodi Bogosavljević.
  • Zoran

    03.11.2023 21:17
    Pomoc
    Mrzitelji nikad dosta. A Zasto DOS nije isplacivao pomoc penzionerima? Valjda su ta-da bile velike penzije a bogami trebalo je para I za njihove dzepove. Mrznja je bolest.
  • Fića

    03.11.2023 08:50
    "Helikopterske pare" i sns
    Pravljenje saučesnika u "Zločinačom poduhvatu - Zaduživanja države"...!!!
    Dosta nam je više svih političara i politikanata.
    Počeli su 90 - tihu "džinsu, platnenim patikama i jeftinim džemperima" a danas - "kamioni, avioni i privatizovane fabrike"...!!!
  • Dr mr

    02.11.2023 19:56
    Ukinuti penale
    Zbog penala otmu mi 100000 a sad mi kao daju 20000.Ja sam opet u minusu .A sa ovih 5,5 posto mogu autobusom do grada dva puta : kod doktora i da platim racune.Za bolji zivot nema pa nema .Eh ti penali,a njma dzepovi puni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija