Poverenica: Učesnici izbora da vode računa o govoru i da poštuju Ustav

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je pozvala sve učesnike izbornog procesa da vode računa da govorom i ponašanjem ne doprinose podizanju nepotrebnih tenzija i da poštuju Ustav.
Poverenica: Učesnici izbora da vode računa o govoru i da poštuju Ustav
Foto: 021.rs
Janković je rekla da svi političari i političarke, bez obzira na međusobne suprotstavljene stavove i pojačanu retoriku koja je tokom predizborne kapmanje prisutna, imaju obavezu da poštuju Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije.
 
Tim zakonima je zabranjen govor mržnje i uvredljivo postupanje prema pojedincu ili grupi na osnovu bilo kog ličnog svojstva.
"Za svaku osudu su pojave kojima smo svedočili u prethodnom periodu od vređanja, omalovažavanja i pretnji, lepljenja plakata sa diskriminatornim kvalifikacijama na račun političara i političarki, etiketiranja neistomišljenika, emitovanja omalovažavajućih spotova na TV sa nacionalnom frekvencijom, zloupotrebe veštačke inteligencije u svrhu diskreditovanja političkih neistomišljenika i napada na stranačku imovinu“, ocenila je ona.
Kazala je i da ne treba zaboraviti da se zajednički život nastavlja i nakon održavanja izbora, kao i da je argumentovana kritika dobra i poželjna, i da sučeljavanje mišljenja i dijalog doprinose postizanju konsenzusa o ključnim pitanjima važnim za Srbiju.
 
"Izjave kojima se dodatno podstiču predrasude i produbljuje netrpeljivost i stigma prema bilo kojoj ranjivoj i marginalizovanoj grupi se ne mogu smatrati slobodom govora i mogu biti naročito opasne i štetne ukoliko dolaze od ličnosti iz političkog i javnog života“, ocenila je Janković.
 
Zato su, prema njenim rečima, izborne kampanje dobar test koliko je svako spreman da pokaže zrelost i preuzme ličnu odgovornost za izgovorenu reč u javnom prostoru.
  • zztop

    02.11.2023 16:11
    Nek to kaže precedniku , on se meša u izbore a nebi trebao , nije po ustavu ...
  • Џуза

    02.11.2023 14:44
    Изгледа се устав једино поштује када треба да убаците у кутију ,а када се вади из кутије онда нема устава ,ко колико довати и ућари, то се зове Пиксла
  • IRA

    02.11.2023 14:32
    kakva izjava :)))))

    da nije tuzno bilo bi smesno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija