Bacila kartu za metro: Aja Jung preselila baletsko takmičenje u Bolonju

Direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru Aja Jung kaže da je prvo međunarodno baletsko takmičenje preselila u Bolonju "zbog nezainteresovanosti nadležnih gradskih i republičkih institucija".

"Projekat koji smo brižljivo pripremali bio je i namenjen i potreban Beogradu. Sreća je što nije i ugašen apsolutnom nevoljom Beograda", rekla je Jung u intervjuu za list Danas.

Prvo beogradsko međunarodno baletsko takmičenje, najavljeno 2019. za oktobar 2020, najpre je odložila pandemija virusa korona, ali je već sledeće 2021. ministarka kulture Maja Gojković javno potvrdila da se sve pomera za 2022. godinu. Takmičenje, zamišljeno kao podrška baletskom podmlatku Srbije, održaće se od 10. do 12. 2023, ali u Bolonji.

"Sve što smo radili tokom nekoliko godina, postalo je primenljivo na oko 1.000 kilometara odavde. I to uz istinsku volju i dobrodošlicu gradskih vlasti i institucija kulture. Bolonja, glavni grad Emilije Romanje, širom otvorenih ruku dočekuje međunarodno takmičenje koje će dovesti baletske talente iz svih krajeva Italije, iz Litvanije, Portugala, Grčke, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Bosne, Hrvatske, Poljske, a čiju organizaciju potpisuje mali tim našeg Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za igru", kaže Aja Jung.
Na pitanje šta se dogodilo da je izostala podrška vlasti, Jung navodi da je bilo "promotivnih iskrica i lepih reči, ali bez suštinskog razumevanja i udubljivanja u značaj jednog internacionalnog takmičenja za našu sredinu".
 
"Beograd je ostao nem i nezainteresovan da učestvuje u ovom projektu. Nakon dva kruga konkursnih poziva Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu ili ukupno četiri konkursa, događaj koji smo najavili zajedno sa onima koji su obećali podršku u celini je odbijen. U međuvremenu, nismo uspeli da osiguramo nijednu scenu. Beograd ima svega nekoliko pozorišnih prostora. Još je manje onih na kojima se može igrati u špic patikama", ispričala je, između ostalog, Jung, koja je do sada tokom kampanje podržavala Srpsku naprednu stranka - čak i bila jedan od kupaca karte za i dalje nepostojeći metro.
Na pitanje zašto je za grad-domaćina izabrana Bolonja, Jung navodi nekoliko razloga.
 
"Prepričavajući sve muke kroz koje sam prolazila pod ruku sa najboljim namerama, mojim italijanskim kolegama i bivšem ministru kulture Italije, naišla sam na interesovanje i podršku. Počeli smo da tražimo grad koji bi imao potencijal da prigrli ovaj događaj koji je Beograd odbacio. Tražili smo takođe grad koji ima veliki međunarodni aerodrom, ozbiljne smeštajne kapacitete i koji počinje na slovo B, kako ne bismo menjali logotip koji smo već napravili. Izbor je pao na Bolonju, ekonomski i sajamski epicentar Italije", navela je ona.
 
Jung dodaje da se zbog svog festivala i fondacije, kao i svih zaposlenih i njihovih porodica, bila "obavezala na autocenzuru", te da diše tek sada kada je daleko od Beograda.

Komentari 50

  • ja

    07.11.2023 14:41
    a pare u dzep
    Dobila je ona dobre pare za projekat. Zato je i bila bliska sa vlascu. E,sad, gde su te pare zavrsile, dal u dzepu dal za projekat zakljucite sami
  • Kris

    07.11.2023 14:24
    SNS neznanje
    Nemaju ovi osećaj za kulturu.Oni imaju za oružje i drogu.Tako da si pametno odlučila.Ovde bi morala nagradu da daš nepomenika.
  • Balerina

    07.11.2023 08:13
    Zrače svetlost
    Nije ni čudo što se pojavila polarna svetlost, da Aji osvetli put!
    Idi i ne vraćaj se...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija