Ambasada: SAD nemaju ulogu u kadrovskim odlukama Srbije, Vulin ostaje pod sankcijama

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin saopštio je da podnosi neopozivu ostavku na to mesto.
Ambasada: SAD nemaju ulogu u kadrovskim odlukama Srbije, Vulin ostaje pod sankcijama
Foto: FoNet/AP
U američkoj ambasadi u Beogradu, na upit Glasa Amerike, stigao je odgovor da "SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti".
Vulin je u pisanoj izjavi naveo da Sjedinjene Američke Države i Evropska unija "traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".
U američkoj ambasadi u Beogradu odgovaraju da "SAD nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti", prenosi Glas Amerike.
 
"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama. Radujemo se nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na putu njene pune integracije u Evropu i evroatlantsku zajednicu", navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD u Beogradu.
 
Sjedinjene Države su u julu uvele su sankcije Vulinu zbog navodne umešanosti u transnacionalni kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima, korupcije i širenja ruskog uticaja na Balkanu.
 
Prema Zakonu o bezbednosno–informativnoj agenciji direktora BIA postavlja i razrešava Vlada Srbije. Budući da su u Srbiji 1. novembra raspisani vanredni parlamentarni izbori i vlada je u tehničkom mandatu, pitanje je da li Vulinova ostavka biti usvojena. Izvesno je da tehnička vlada ne može da postavi novog direktora.
 
"Sankcionisanje Aleksandra Vulina pokazuje rešenost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost osobe koje se bave koruptivnim poslovima čime unapređuju sopstvene političke agende i lične interese na štetu mira i stabilnosti u području Zapadnog Balkana. Ti koruptivni poslovi olakšavaju širenje ruskih zlonamenih aktivnosti u Srbiji i regionu", navedeno je tada u saopštenju Kancelarije za kontrolu strane imovine američkog Sekretarijata za finansije (OFAC).
U saopštenju je navedeno da je Vulin, visokopozicionirani zvaničnik u nekoliko saziva Vlade Srbije (obavljao funkciju ministra odbrane i unutrašnjih poslova), umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije u vezi sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.
 
Vulin je odbacio te optužbe, a ambasada SAD je saopštila da sankcije nisu usmerene protiv institucija Srbije.

Komentari 20

  • Popušta Vučić

    04.11.2023 12:40
    Po instrukcijama Hill-a i Američke ambasade Vučić je popustio i smenio Vulina. Kome do sada nije bilo jasno da je Vučić izdajnik, sada je jasno.
  • Prsli Klark

    04.11.2023 08:03
    Da budem iskren
    Kod mene je mrtva trka da li me vise iritiraju ameri ili oola covek pola vulin
  • 313z

    04.11.2023 05:55
    @ Dara
    vulin je više patriJota nego patriota. Takvih foliranata ima mnogo u tigru. U ostalom snaćiće se on. Spremno ljubi svaku ruku od koje zavisi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija