Viola fon Kramon: Vučić diskredituje Evropsku uniju, a uzima novac

Viola fon Kramon, poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu i članica Odbora za spoljne poslove izjavila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić diskredituje Evropsku uniju, a da uzima novac.
"Po prvi put imamo geopolitičku situaciju koja je toliko povoljna, da su i kritičari proširenja u EU došli do zaključka da je proširenje potrebno. Teorijski, preduslovi za proširenje ne mogu biti bolji. A sada imamo i novac u rukama", kaže Fon Kramon, podsećajući na to da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno boravila na Zapadnom Balkanu i da, kako kaže, "pokušava da se reši tog novca", prenosi Dojče vele.
Ona podseća na to da je Nemačka jedna od najvećih investitora u Srbiju i da je zbog toga u poslednjih deset godina tamo otvoreno više od osamdeset hiljada radnih mesta.
 
"To je stvorilo ekonomski prosperitet, ali to je i omogućilo Vučiću da cementira svoju političku moć. Morali bismo to da iskoristimo. Morali bismo mnogo više da politički uđemo u to i kažemo: Od vas očekujemo to i to. I to mora biti rečeno pred kamerama. Ljudi moraju da razumeju da je Vučić taj koji kontroliše štampu, i da već godinama omogućava da Evropska unija, da mi na Zapadu budemo stalno diskreditovani. A novac je uzeo", napomenula je ona.
Kako dodaje, "on sad ide u Kinu, dok se svi ostali sastaju u Tirani, i pri tom u stvari šutira u zadnjicu šefove država i vlada EU, ali i svoje kolege na Zapadnom Balkanu".
 
"Mislim da to ne mora da se trpi. Ako nekoga ne interesuje Evropska unija, onda može da nastavi da igra bez Evropske unije, ali onda mu ne treba ni novac. A znamo da zavisi od tog novca. Zato mislim da bi trebalo da koristimo tu kartu i taj instrument mnogo više", kaže Viola fon Kramon.
 
"Jedan uslov mora biti ispunjen"
 
Govoreći o Kosovu, kao i o dijalogu Prištine i Beograda, Fon Kramon ocenjuje da je Ohridski sporazum "dobra osnova" koja ima za cilj da "omogući Kosovu da načini sledeće korake i da svoj proevropski stav, svoje reforme, može da materijalizuje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, a i u procesu pristupanja Savetu Evrope".
 
Ipak, kako naglašava, "koliko god to bilo gorko, jedan uslov mora biti ispunjen, a to je da se u nekoj formi iznese predlog za formiranje srpske zajednice. I dokle god to tako teško ide – a to je dva puta potpisano, 2013. i 2015. godine – naravno da se ceo taj proces koči."
 
"Ako obe strane pokažu određenu političku volju za postizanje kompromisa, možemo da napravimo ogroman korak napred“, kaže Fon Kramon, i ujedno ocenjuje da "veliki deo provokacija dolazi iz Srbije, u to naravno, nema sumnje - ali, takođe moramo da vidimo da i Kosovo tome daje doprinos", dodaje ona.
 
Poslanica Evropskog parlamenta ima na kraju i poruku za građane Srbije.
 
"Svakako izađite na izbore. I svakako se dobro informišite: za koju stranku da glasam, za koje pojedinačne kandidatkinje i kandidate mogu da glasam, ko je zaista posvećen proevropskoj agendi", dodaje ona.

Komentari 48

  • Alex

    07.11.2023 11:23
    Džaba
    Gđo Viiola, gubite vreme. Našim elitama nije proklamovani cilj uređenje države. Nama je proklamovani cilj ujedinjenje svih srpskih teritorija. A uređenje države može da čeka.
  • Macafaca

    07.11.2023 09:54
    Pa zašto mu onda,,dajete"pare?
    Zašto onda ,,dajete" pare Vučicu ako diskredituju EU. Samo mu ne ,,dajete" novac i sve je reseno. Kao da je EU Srbija, pa da on sam kao preCednik može da uzima pare kad hoće, koliko hoće i za čega hoće.
  • Јово

    04.11.2023 23:02
    Џаба причати Србима. Паметни су отишли а ови што су остали желе да живе у беди и величају калифа.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.