TS: Rad privremenih organa tokom izborne kampanje mora biti transparentan

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija (TS) uputila je dopis predsednicima i članovima privremenih ograna u 65 gradova i opština u kojima su raspisani lokalni izboru.
TS: Rad privremenih organa tokom izborne kampanje mora biti transparentan
Foto: 021.rs
Transparentnost Srbija im je u ovom dopisu navela da imaju obavezu da obezbede javnost svog rada, omogućavanjem novinarima da prisustvuju sednicama i objavljivanjem obrazloženja za odluke koje donose.
 
"Na osnovu Zakona o lokalnoj samoupravi, privremeni organ 'obavlja tekuće i neodložne poslove' iz nadležnosti skupštine, gradonačelnika/predsednika opštine i veća. Javnost rada ovih organa uređena je važećim statutima, poslovnicima, ili drugim odgovarajućim posebnim aktima", navodi se u dopisu čiji je sadržaj TS prosledila u saopštenju.
Ta organizacija je dodala da statuti i poslovnici koji uređuju rad svih 65 raspuštenih skupština predviđaju održavanje sednica otvorenih za javnost i medije, a da je, prema njihovim podacima, 46 sednica do sada bilo otvoreno za javnost, a 10 nije, dok za ostalih devet nema podataka.
 
TS je preporučila da se sve odluke koje bude doneo privremeni organ, kao i prateći materijali objavljuju ne samo u službenim glasilima, već istog dana i na internet prezentaciji jedinice lokalne samouprave.
"Na taj način bi se moglo utvrditi i da li je zaista reč o obavljanju tekućih i neodložnih poslova, za šta su privremeni organi jedino ovlašćeni", dodaje se u saopštenju.
 
Navodi se i da Transparentnost Srbija prati aktivnosti javnih funkcionera tokom izborne kampanje, kao i pojavu "funkcionerske kampanje", zbog čega je ta organizacija ukazala na zakonske obaveze i zabrane koje imaju kao javni funkcioneri, među kojima je i zabrana korišćenja javnih resursa koji im stoje na raspolaganju za vršenje političkih aktivnosti.
 
TS je pozvala članove privremenih organa i da se uzdrže od korišćenja javne funkcije za obezbeđivanje dodatne promocije političkog stranaka koje predstavljaju tokom izborne kampanje, organizovanjem i učestvovanjem u promotivnim aktivnostima u svojstvu člana privremenog organa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija