Đedović Handanović: Skoro 87.000 penzionera ostvarilo pravo da im se računi umanje za 1.000 dinara

U prvoj nedelji nakon izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu, blizu 87.000 penzionera ostvarilo je pravo na umanjenje računa za struju za 1.000 dinara.
Đedović Handanović: Skoro 87.000 penzionera ostvarilo pravo da im se računi umanje za 1.000 dinara
Foto: 021.rs
To je rekla ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. 
 
"Blizu 87.000 penzionera koji primaju penzije niže od 21.766,26 dinara dobilo je po službenoj dužnosti umanjenje na računima za električnu energiju za 1.000 dinara od oktobra do marta sledeće godine i to već u prvoj nedelji primene izmenjene Uredbe o energetski ugroženom kupcu. Jedini uslov jeste da se brojilo vodi na njihovo ime. Očekujem da će njihov broj rasti u narednim danima", rekla je ministarka za TV Pink, objavilo je Ministarstvo.
Dodala je da je pre stupanja na snagu izmenjene Uredbe 72.000 građana ostvarilo status energetski ugroženog kupca i time pravo na umanjenje računa do 50 tj. 60 odsto za električnu energiju, gas ili grejanje.
 
"Za samo nedelju dana praktično smo duplirali taj broj. I nije kraj. Domaćinstva i penzioneri i dalje mogu da se prijave kako bi ostvarila pravo na značajnu olakšicu", istakla je Đedović Handanović.
Ministarka je podsetila da i ove grejne sezone racionalnom potrošnjom struje građani mogu ostvariti značajne popuste na računima za električnu energiju.
 
"Država je prošle godine omogućila popuste za racionalnu potrošnju energije do 30 odsto, dok će u ovoj grejnoj sezoni moći čak da prepolove svoje račune. Ako smanje potrošnju električne energije za više od pet odsto, u odnosu na prošlu godinu ili godinu pre nje, dobiće popuste na računima za električnu energiju od 20 do 40 odsto", kazala je ona.
 
Takođe, kako je dodala, građani mogu da ostvare popust od pet odsto ukoliko više troše električnu energiju u nižoj tarifi, kada je ona i jeftinija.
 
"Kada svemu tome dodate popust na izmirenje računa na vreme, možete prepoloviti svoj račun za struju", rekla je Đedović Handanović.
 
Ministarka je izjavila da se u sredu ili četvrtak očekuje finalni izveštaj Republičke rudarske inspekcije o tragediji u rudniku Lubnica kod Zaječara i da je Javno preduzeće za podzemnu ekspoloataciju uglja "Resavica" donelo odluku o hitnoj vanrednoj kontroli mera i procedura zaštite i bezbednosti u svim rudnicima.
  • stevan

    07.11.2023 09:22
    sramota
    Kako te nija sramota kvazi ministarko?
  • zztop

    06.11.2023 17:19
    Eto ovoga se nebi ni zorana dosetila , zato i nije više ministarka ...
  • 87.000

    06.11.2023 15:17
    Poslovica
    Čega se pametan stidi ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.