Srbija posle šest meseci ukinula moratorijum na lovačko i sportsko oružje

Vlada Srbije ukinula je moratorijum na lovačko i sportsko oružje.
Srbija posle šest meseci ukinula moratorijum na lovačko i sportsko oružje
Foto: Pixabay
Kako prenosi N1, zaključak o tome donet je na vladinoj sednici 26. oktobra i objavljen je u Službenom glasniku. 
 
Navode da je Lovački savez Srbije (LSS) dva dana kasnije o tome obavestio članstvo na svojoj Fejsbuk stranici.
Nakon masovnih ubistava pre više od šest meseci u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca i Smedereva, Vlada Srbije predložila je 4. maja moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja na dve godine.
 
Prema odluci Vlade koja je usvojena 5. maja, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) naloženo je da preduzme mere iz svoje nadležnosti kako bi se obezbedio moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje lovačkog oružja na dve godine.
MUP je 4. novembra saopštio da je Gašić poručio lovcima da se kao i do sada odgovorno odnose prema oružju "nakon ukidanja moratorijuma na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja".
 
Navodi se da je ministar policije prisustvovao sednici Skupštine Lovačkog saveza Srbije na kojoj je saopštio da je država razumela potrebe lovaca.
 
MUP je dodao da je Gašić tom prilikom rekao "da je izmenjen zaklјučak Vlade koji se odnosi na lovačko naoružanje, zbog kojeg lovci sada mogu nesmetano da obavlјaju sve poslove u vezi sa Zakonom o oružju i municiji, uz obavezno posedovanje važeće lovne karte".
 
MUP je saopštio da je Gašić tada podsetio na to da je "kao odgovor na masakre u maju" država uvela moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja koji se odnosio na period od dve godine.
  • Liman I

    11.11.2023 08:59
    Odlično, samo nam je ovo nedostajalo! A sad svi lovci na izbore!!!
  • @Kumrija

    11.11.2023 08:14
    @Kumrija Koji je rezultat moratorijuma ? Pa evo, mom prijatelju koji ima pištolj sa dozvolom, je pre 3 meseca policija ušla u kuću, i rekla mu da ode u policiju na razgovor i da ponese pištolj. Otišao je u policiju, i tamo su ga nagovarali da se odrekne pištolja i on nije hteo, i onda su mu oduzeli pištolj sa pričom da treba da ide na lekarski pregled i da će ga zvati. Nikad ga nisu zvali, i čoveku je oduzet pištolj za koji ima dozvolu. Inače u celom gradu su svima oduzeli pištolje sa dozvolom.
    Svi na izbore da oteramo prevaranta Vučića i prevarante iz SNS-a koji na ovaj način vaćare ljude, i da dođe stranka na vlast koja će da vrati oružije ljudima koji imaju dozvolu. Neka se javi stranka u predizbornoj kampanji koja će urednim vlasnicima dozvola vratiti oduzete pištolje, svi će glasati za njih.
  • w/e

    11.11.2023 00:41
    pogresna grupa
    Koliko ljudi je ubijeno u tim masovnim ubistvima, koriscenjem lovackog oruzja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.