Grujičić: Lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije mora da odobri SZO

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije morati da odobri Svetska zdravstvena organizacija.
Grujičić: Lekove koje će Srbija uvoziti van Evropske unije mora da odobri SZO
Foto: Medija centar Beograd
Kako je objasnila, iako je pravilnik o uvozu neregistrovanih lekova izmenjen tako da Srbija može da uvozi lekove iz zemalja van Evropske unije, njih i dalje mora da odobri SZO.
"Kriterijum za izbor zemalja iz kojih može da se uveze neregistrovani lek je članstvo te zemlje u nekoj od relevantnih međunarodnih organizacija koje primenjuju iste standarde u proizvodnji, što garantuje da je proizvođač leka kontrolisan po istim kriterijumima i pravilima kao da je u zemlji EU", rekla je Grujičić za današnje Novosti.
Odluka o izmeni pravilnika, kako bi bile sprečene periodične nestašice lekova, prema rečima ministarke, pokušava da se "zlonamerno protumači" izjavama da će uvoz biti vršen samo iz Indije, Rusije i Kine.
 
"Ovde se ne radi samo o tim zemljama, već su na spisku i Velika Britanija, Japan, Južna Koreja, Kanada", kazala je Grujičić.
 
Ministarka je navela da je do izmene pravilnika došlo kako bi zdravstveni sistem bio potpuno spreman na eventualne nestašice lekova.
  • @V

    11.11.2023 16:32
    Ivana
    Jeste, čuvena kineska autoindustrija. Evo mi ti ostavljamo da uživaš u kineskim kolima ali ja bih uvek pre birala nemačka, francuska, italijanska, američka ili japanska kola.
    Ti slobodno možeš vozati i rusku Volgu i kineski kako god se zove brend......uživaj.
  • /

    11.11.2023 14:32
    /
    90 ih je tadasnji ministar zdravlja u reportazi tv dnevnika na rtsu uzeo saku nekih kineskih tableta i rekao vidute da su dobri, ako jednom ministru nisu naskodili nece ni vama.

    toliko o postenju oko tih lekova.
    pitajte lekare da li su uzeli fajzer ili rusku vakcinu.
  • V

    11.11.2023 14:16
    EU ne da lekove iz Kine ne vole konkurenciju.
    Isto je i sa automobilima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.