BIRODI: Vučić time što učestvuje na izborima krši i Zakon o sprečavanju korupcije

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao marketinškog aktera u okviru parlamentarnih izbora, krši Zakon o sprečavanju korupcije.
BIRODI: Vučić time što učestvuje na izborima krši i Zakon o sprečavanju korupcije
Foto: 021.rs
Kako napominju, narodni poslanici se tako stavljaju u zavisan položaj prema predsedniku Republike.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić davanjem imena izbornoj listi Srpska napredna stranka diže njen rejting, a time i broj poslanika, navodi u saopštenju BIRODI uz ocenu da u zamenu za to poslanici SNS ne kažnjavaju neustavno ponašanje predsednika države, što bi po Ustavu morali da urade.
Na mešanje partijske i javne funkcije predsednika Vučića je ukazala je i posmatračka misija Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u svom izveštaju iz 2020. kada je navedeno da je takvo ponašanje suprotno deklaraciji iz Kopenhagena iz 1990, naveo je BIRODI.
 
Direktor Biroa Zoran Gavrilović predložio je ranije da Vučić ili povuče svoje ime iz naslova liste SNS ili podnese ostavku na mesto predsednika i bori se za mesto premijera.
 
U saopštenju se navodi da su te njegove reči na televiziji Pink i Prva banalizovane i svedene na zahtev BIRODI da Vučić podnese ostavku, te se ocenjuje da je to spinovanje i da je takvo ponašanje suprotno Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i da je zbog toga BIRODI podneo prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM).
  • Sremac

    11.11.2023 22:36
    A ima li ovo slanje pisama na adrese penzionera neke veze sa zakonom o zastiti licnih podataka????
  • Viktor

    11.11.2023 21:18
    Da pa? Nista.
  • Marina

    11.11.2023 20:02
    Vladice
    Vucicev mandat,
    traje do 2027. god.

    Hajde Vladice,
    oladi!!

    Ne siri lazne vesti!
    AMIN!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija