Popust od 1.000 dinara za penzionere: Ogoljeni populizam ili briga za najstarije?

Najugroženiji penzioneri u Srbiji počeli su da ostvaruju svoje pravo na popust od 1.000 dinara za električnu energiju, gas ili grejanje.
Popust od 1.000 dinara za penzionere: Ogoljeni populizam ili briga za najstarije?
Foto: Pixabay
Međutim, upitno je koliko je ova mera trajno rešenje za poboljšanje životnog standarda ove grupe penzionera ili predstavlja još jednu u nizu predizbornih ekonomskih intervencija.
 
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je da je u prvoj nedelji oko 87.000 penzionera ostvarilo pravo na umanjenje računa.
 
"Očekujem da će njihov broj rasti u narednim danima", navela je ministarka.
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu Veroljub Dugalić za Danas kaže da je ovo "ogoljena populistička mera".
 
"Izbori su zakazani i treba pridobiti naklonost penzionera, koji su standardno biračko telo partije na vlasti. I onih 10.000 dinara koje su delili i kartice za studente i ostale mere koje su sada donete, sve je to deo predizobrne kampanje, svaki put pred izbore viđamo to isto", naglašava on.
Ukazuje da ovaj broj od 87.000 penzionera govori da su oni u teškoj materijalnoj situaciji.
 
"Oni kada plate sve obaveze koje imaju, šta im ostaje za život? Ogroman je broj penzionera koji jedva preživljavaju, većina njih živi sa mizernim standardom i sada će da im daju 1.000 dinara i oni treba da budu srećni i da glasaju za ovu vlast", napominje Dugalić.
 
Nažalost, kako kaže, tih 1.000 dinara njima znači.
 
"U ovom trenutku 1.000 dinara poklona može da prođe, ali trajno to nije rešenje. Rešenje je da se penzije vrate na onaj nivo pre nego što su počeli da im oduzimaju malo po malo i da se one malo ozbiljnije usaglašavaju sa rastom zarada", predlaže Dugalić.
 
On se osvrće i na i izjavu ministarke, koju opisuje kao "potpunu ludost".
 
"Ja se ne bih hvalio time. Ona se hvali time da je vitalno ugrožen standard penzionera i da su prinuđeni i tu meru da koriste kako bi preživeli. Ko razuman može time da se hvali", pita Dugalić.
 
U Srbiji, kako navodi, ima više od 60 odsto funkcionalno nepismenih građana.
 
"Zbog toga svaka ovakva populistička mera ima cilj da se izazove utisak da neko brine o tim grupama, da će se podići njihov standard, a to je sve čist populizam", ukazuje on.
 
Sa druge strane, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić, smatra da je ovo dobra mera, ali da bi i drugi trebalo da se uključe.
 
"Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je nekoliko puta ukazivalo da javna i komunalna preduzeća ne obezbeđuju popuste penzionerima na usluge. Ovo je pozitivan primer u kojem EPS obezbeđuje popuste penzionerima koji imaju penziju manju od najniže", navodi on.
 
Tamburić naglašava da je važno da se popust ostvaruje bez mnogo administrativnih procedura, jer je to, kako dodaje, veliki problem penzionerima u ruralnim sredinama.
 
"Očekujemo da će se i druga javna i komunalna preduzeća uključiti u akciju davanja popusta najsiromasnijim penzionerima", kaže on.
 
Navodi da je dobra vest da je već 87.000 penzionera dobilo ovu vrstu pomoći, ali da ima preko 300.000 penzonera koji imaju manju penziju od ove.
  • Ogisa penzioner

    16.11.2023 09:51
    Razdor
    Ova vlast nije pravila nikakav socijalni program samo je uvecavala penzije drasticno ovima sto imaju velike penzije a ove sa malim unistila jer nije davala linearno povecanje nego procentualno sto joj je najveca greska . Napravila je i unazadila na hiljade penzionera , napravila od penzionera socijalne slucajeve . Odnos penzija ni kada veci .1 : 15 .I sada nam neke popuste sprema za sta ???
  • Zoran

    12.11.2023 19:30
    Kako se krade
    Građani nisu svesni da se naplata struje obavlja ne zakonito, i da svakog meseca plaćate iznos od 970,96 din pa i kada ne potrošite ni jedan kwh električne energije. Da bi se u to i uverili ukucajte KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVO, tako dvotarifno brojilo sa trofaznim priključkom i odobrene snage snage 6,9 kw isto se plaća i za jednotarifno brojilo. Programiranom inflacijom vlast osiromašava građane pa je sve više korisnika koji nisu u stanju da plaćaju račune , ovako se Vlast reklamira kako pomaže sirorinji koju su potencijalni njihovi glasači,.Biže se izbori.
  • Ja sam Radov

    12.11.2023 16:59
    Necu da senim
    Teraju nas da se prodamo,da odbacimo nase znanje,sposobnost i marljivost jer nam ne sluze nicemu.Jednostavno nas ponizavaju i posle davanja oni umisljaju da su dobrotvori,da treba da senimo i da ih hvalimo da su naj bolji.
    :

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.