Objavljen kalendar aktivnosti za upis osmaka u srednje škole

Učenici osmog razreda od 1. do 29. decembra imaju rok da se izjasne koji će predmet kao treći polagati na završnom ispitu u junu sledeće godine, kao i na probnoj maloj maturi.
Objavljen kalendar aktivnosti za upis osmaka u srednje škole
Foto: Pixabay
Probna mala matura će biti organizovana krajem marta, objavljeno je u Kalendaru aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja.
 
Izjašnjavanje osmaka za predmet koji će kao treći polagati biće moguće u osnovnim školama ili elektronski na portalu Moja srednja škola (MMSS) www.mojasrednjaskola.gov.rs.
Prošle školske godine ukinut je kombinovani test, a umesto njega đaci sada biraju jedan predmet koji će polagati od pet ponuđenih, a to su biologija, istorija, geografija, fizika ili hemija.
 
Kako je objavljeno u kalendaru upisa, đaci će od 22. do 26. januara 2024. moći da provere da li je njihovo opredeljenje iz kog predmeta će raditi treći test na probnoj maloj maturi tačno evidentirano (elektronskim putem i neposredno u školi), a 29. i 30. januara u matičnim školama u periodu od 8 do 15 časova moći će da ulože prigovor ukoliko je došlo do greške.
Objavljivanje izjašnjenja učenika osmog razreda iz kojeg će predmeta raditi treći test na probnom završnom ispitu biće objavljeno u četvrtak, 1. februara na zvaničnom sajtu MSSS i neposredno u školi do 8 časova.
 
Đacima je data mogućnost da se posle probne male mature predomisle i promene svoj izbor, pa će tako od 8. do 11. aprila od 8 do 15 sati moći u svojim osnovnim školama da podnesu zahtev za promenu predmeta, a 12. aprila biće objavljeno konačno izjašnjenje na zvaničnom sajtu MSSS i neposredno u školi.
 
Nakon toga učenici više neće moći da se predomisle o predmetu koji će polagati na završnom ispitu kao treći test.
 
Za završni ispit osmaci pored jednog od pet ponuđenih predmeta koje mogu sami da odaberu, polažu još i test iz srpskog i matematike.
 
Probni završni ispit iz matematike biće održan 22. marta 2024. u periodu od 12 do 14 časova, a dan kasnije, 23. marta osmaci će rešavati test iz srpskog/maternjeg jezika od 9 do 11 časova, a od 11.30 do 13.30 radiće treći test iz izabranog predmeta.
 
Analiza probnog završnog ispita, kako je objavljeno u kalendaru, radiće se od 25. do 29. marta, a sumiranje rezultata probnog završnog ispita u školi biće do 5. aprila.
 
Prijavljivanje učenika za prijemni ispit elektronskim putem preko portala MSSS (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), biće moguće od 15. do 24. aprila do 16 časova, dok će prijavljivanje neposredno u školama biti moguće u petak 19. aprila i ponedeljak 22. aprila u periodu od 9 do 16 časova.
 
Osmaci će završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika polagati 17. juna, matematiku 18. juna, a treći test iz predmeta po izboru 19. juna u periodu od 9 do 11 časova.
 
Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portala MŠS biće objavljeni 21. juna do 8 časova, dok će konačni rezultati biti objavljeni u ponedeljak 24. juna do 8 časova.
 
Popunjavanje liste želja za upis elektronskim putem putem portala MŠS (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), kao i predaja liste u osnovnim školama je od 25. juna u 8 časova do 26. juna do 15 časova.
 
Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 1. jula do 8 časova, kada će biti objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu za koji će se moći prijavljivati do 5. jula do 15 časova.
 
Učenici osmog razeda koji nameravaju da konkurišu za upis u neku od specijalizovanih srednjih škola i obrazovnih profila, prijavljuju se za polaganje prijemnog ispita elektonski preko portala MŠS (www.mojasrednjaskola.gov.rs.) od 15. do 22. aprila, a 19. i 22. aprila neposredno u matičnim osnovnim školama i u srednjim školama u kojima je organizovano polaganje prijemnih ispita.
 
Prijemni ispiti u umetničkim školama likovne oblasti biće održani 10, 11. i 12. maja, a za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju 11. maja.
 
Za učenike sa posebnim sposobnostima za filološke nauke prijemni će biti 11. i 12. maja, a za učenike sa posebnim sposobnostima za scenske i audio-vizuelne umetnosti 11. maja.
Đaci koji žele da se upišu u muzičku ili baletsku školu polagaće prijemni ispit 17, 18. i 19. maja.
 
Prijemni ispit za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku, za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku, i za đake sa posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju održaće se 18. maja.
 
Za upis u bilngvalna odeljenja đaci će prijemni polagati 18. i 19. maja, a oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju i specijalizovana matematička odeljenja rešavaće zadatke 19. maja od 10 do 12 časova.
 
Preliminarni rezultati prijemnog biće objavljeni od 13. do 21. maja, a konačni rezultati biće objavljeni od 14. do 22. maja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).