Pošta i Vlada Srbije tvrde da je postignut dogovor o prestanku štrajka - radnici demantuju

"Pošta" tvrdi da je postignut je dogovor sa predstavnicima radnika Pošte Srbije, na osnovu sporazuma koji su potpisali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predstavnici sindikata.
Pošta i Vlada Srbije tvrde da je postignut dogovor o prestanku štrajka - radnici demantuju
Foto: 021.rs

To su saopštile Pošta i Vlada Srbije, međutim, radnici navode da to nije tačno i poručuju da nastavljaju sa štrajkom. Radnici su više puta do sada isticali da nemaju svoje predstavnike i da u ovome ne učestvuju sindikati, a povećanja od 10 odsto su već odbijali.

Pošta Srbije ističe da je sporazumom dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima, izuzev rukovodstvu, u iznosu od dvadeset hiljada dinara, najkasnije do 25. novembra. Povećanje plata biće od 1. novembra ove godine, svim zaposlenima u tehnologiji, u iznosu od 10 odsto.

Kako se dodaje, dodatno povećanje plata radnicima u tehnologiji dogodiće se 1. januara 2024. godine i iznosiće 10 odsto, što čini kumulativno povećanje plate u iznosu od 21 odsto u odnosu na trenutne zarade u tehnologiji.
 
Takođe, dogovoreno je i uvećanje zarada svim zaposlenima u administraciji, izuzev rukovodstvu, od 10 odsto, počevši od 1. januara 2024. godine.
Na sastanku je postignuta saglasnost da neće biti sankcionisanja radnika zbog nezakonite obustave rada, za sve radnike koji ispune dogovor o prestanku obustave do sutra, 16. novembra u 12 časova.
 
Nesankcionisanje uključuje i isplatu dela zarade tokom trajanja obustave rada, koja će biti isplaćena sa sledećom platom, zajedno sa putnim troškovima.
 
Dodatno, Vlada je saglasna sa prijemom dodatnih radnika u tehnologiji i utvrđen je obavezan šestomesečni sastanak sa najvišim rukovodstvom Vlade Srbije o poslovanju, rezultatima i radnoj atmosferi u Pošti Srbije.
 
Sastanku je prisustvovao i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.
 
Deo radnika Pošte Srbije je u obustavi rada tri nedelje.
Radnici: Nije tačno, nema dogovora, protestujemo i dalje
 
Poštar Stefan Mitrović, jedan od radnika ovog javnog preduzeća koji je obustavio rad, za N1 kaže da su na sastanku sa premijerkom bili "takozvani reprezentativni sindikati – sindikat PTT i "Radnik", kao i nekoliko predstavnika sindikata Nezavisnost.
 
"Obustava se ne prekida jer nas ne predstavljaju sindikati, pogotovo ne oni koji se nikada nisu ni vodili pravima za boljitak radnika, već ličnim interesima", kaže Mitrović.
 
On ističe da su od šest sindikata sastanku prisustvovala tri, dok su tri sindikata – Sloga, Solidarnost i Samostalni sindikat poštanskih radnika odbili sastanak.
 
"Ovo je samoorganizovana obustava rada od strane zaposlenik, ne predstavlja nas nikakav sindikat, ne želimo da se razgovara sa pojedincima iza zatvorenih vrata. Radnici koji imaju negativna iskustva sa ovakvim pregovorima iz 2019. godine, ne žele da se neko kompromituje, niti zastraši", objašnjava Mitrović.
 
Ovo je, kaže, radnička borba.
 
"Ne dozvoljavamo da se sindikalno boji zbog Zakona o štrajku koji je poguban za radnike jer daje odrešene rukoe poslovodstvu", ističe Mitrović.
 
On ove pregovore naziva igrom gluvih telefona, koja se "opet igra".
 
"Ovo što nude je daleko od onoga što je traženo", istakao je Mitrović.
  • Zeljko

    25.11.2023 11:54
    Vidim da se mnogi prave ludi
    Strajk Poste je kriminalno delo, zbog kog moji radnici ovog meseca nece primiti platu uopste, a ja necu platiti porez niti ostvariti zaradu. Razlog - Mnogo bitnih dokumenata nije stiglo. Svidelo se vama iz Poste ili ne - ja cu vas tuziti za stetu od 10 000 evra.
  • Ja

    22.11.2023 14:23
    skuplja postarina?
    @Ptt vozač sto vam je postarina skuplja, manje ljudi koriste vasu uslugu, a ti onda MANJU platu dobijas batice, cista logika...
    Da je postarina na normalnom nivou za nase dzepove, bilo bi vise porudzbina i para za vas, a ovako, verovao ili ne, vecina nas ima istu platu kao i svi vi koji se bunite da je mala, pa ne mozemo za paket koji kosta 1000din ili cak i manje da platimo 550din postarinu i da ostanemo ravnodusni, ili da vas castimo za dostavu.

    Digne li se iznad ovih 500+ po paketu, ja komotno prelazim na slanje privatnom sluzbom iako mi je posta ispred zgrade.
  • Bento Trampolini

    19.11.2023 09:25
    @Petar

    Kakvo hapšenje? Ako radnik u JP nema pravo na obustavu rada i za štrajk ide u zatvor onda on nije radnik nego rob. A plata taman dovoljna da svaki dan jede parizer. Jel to hoćete da kažete Petre?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija