Zaštitnik građana nakon masovnog ubistva na Vračaru: Dežurstvo učenika u školama protivzakonito

Zaštitnik građana saopštio je danas da dežurstvo učenika za vreme nastave u školama nije po zakonu i da škole mogu da rasporede zaposlene da dežuraju, ali ne i učenike.
Zaštitnik građana nakon masovnog ubistva na Vračaru: Dežurstvo učenika u školama protivzakonito
Foto: Pixabay
Praksa učeničkih dežurstava je preispitana nakon tragičnog događaja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja ove godine, kada su među ubijenima bile i učenice koje su tog dana dežurale u holu škole, saopštio je zaštitnik.
"Postupajući po zahtevu Zaštitnika građana Ministarstvo je dostavilo Uputstvo za izradu akta kojim ustanove obrazovanja i vaspitanja propisuje mere, način i postupak zaštite i bezbednosti dece i učenika, koji je usvojen krajem maja prošle godine. U tom uputstvu nigde se ne pominje dežurstvo učenika, što znači da u navedenim ustanovama nije moguće uvesti dežurstvo učenika za vreme nastave", piše u saopštenju.
Zaštitnik dodaje da je tragičan događaj trećeg maja pokazao da praksa u nekim školama i dalje predviđa dežurstvo učenika.
 
"Stoga je Zaštitnik građana zatražio da Ministarstvo preko nadležnih školskih uprava obavesti sve škole da dežurstvo učenika u toku nastave nije dozvoljeno i da je nezakonito, a da one ustanove koje to imaju, odmah prekinu sa tim", navedeno je iz službe Zaštitnika, uz informaciju da je ministarstvo svim direktorima škola prosledilo akt u kojem je ukazano da ustanova utvrđuje raspored dežurstva zaposlenih, ali ne i učenika, koje upravo zaposleni i treba da zaštite.
  • Požarni

    18.11.2023 08:13
    "Dežurstvo je bolje od nastave i svi smo više voleli to nego čas..."

    Škola je da se uči a ne da se zevzeči po hodnicima. Dežurstvo je inače relikt prošlosti u kojoj se deca pripremaju za vojsku, dežurstvo=požarstvo.
  • Đura

    18.11.2023 08:06
    Daničić
    Što je mnogo mnogo je. Cena od 6.400 najviša je u Srbiji. Treba preispitati koje usluge toliko koštaju kada je u ostalim novosadskim školama preošpolovljen iznos.
  • Freeman

    17.11.2023 22:08
    U osnovnim školama dežurstvo je uobičajno i ja sam kao učenik dežurao za vreme nastave i pre više od 40 god. Zaštitniče, zaštiti našu decu na neki drugi način, ali budi malo konkretniji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.