Majstorović: Ocena EU "ograničeni napredak" precizno opisuje nezainteresovanost vlasti u Srbiji

Uvođenje ocene "ograničenog napretka" u Izveštaj Evropske komisije (EK) je pokušaj EK da se i najmanji pomak u odnosu na prethodno stanje prikaže kao kakav-takav napredak.
Majstorović: Ocena EU "ograničeni napredak" precizno opisuje nezainteresovanost vlasti u Srbiji
Foto: Pixabay
To, međutim, države kandidate neće dovesti bliže članstvu, izjavio je predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović.
 
"Na ovaj način, hvatajući se i za najkraću slamku, EK na određeni način negativno utiče na kredibilitet samog procesa proširenja Evropske unije (EU)", rekao je Majstorović za Juropian vestern Balkans.
On je upozorio da će vlasti u zemljama kandidatima takvu ocenu prihvatiti "u populističkom maniru kao spoljnu legitimizaciju svoje politike".
 
Ukazao je da će članice EU, skeptične po pitanju proširenje, prihvatiti ocenu "ograničeni napredak" kao potvrdu nedovoljne spremnosti kandidata.
Majstorović je rekao da takva ocena "nažalost na veoma precizan način opisuje nezainteresovanost vlasti Srbije već mnogo godina da se nedvosmisleno angažuju na ispunjavanju odavno poznatih uslova za članstvo u EU".
 
"Činjenica da je Srbija ove godine u 24 od 33 poglavlja dobila ocenu 'ograničeni napredak' ukazuje na veoma skromne ambicije vlasti i nedostatak kapaciteta da se konkretnije usaglasi sa standardima i pravilima EU", rekao je Majstorović.
  • Fuj49

    19.11.2023 06:53
    Drp majstori
    Vlasti u Srbiji su zainteresovane za samo dve stvari: neprestanu krađu i opstanak na vlasti.
  • Plaćač poreza

    19.11.2023 06:51
    Menjamo vlast za onu koja želi da radi na tome da Srbija postane članica najuspešnijeg ekonomskog, političkog i kulturnog projekta u poslednjih sto godina u svetu EU, sa ostalih 27 članica i 500 miliona stanovnika. Članstvo u NATO je garant odbrane od ruskih tenkova.
  • BRIKS, nasa kuca!

    18.11.2023 21:26
    Samo pametno! Briks je jedina moguca i odrziva buducnost, zid prema zapadu mora biti sto vislji i propustljiv samo u jednom smeru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.