Kurti: Učešće kosovskih Srba na izborima u Srbiji uz poštovanje nezavisnosti Kosova

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da Srbija treba da predloži poseban sporazum kojim bi kosovskim Srbima bilo omogućeno učešće na izborima 17. decembra u Srbiji van Kancelarije za veze u Prištini.
Kurti je, u pismu upućenom šefu Misije OEBS-a na Kosovu Majklu Devenportu, koje je preneo portal Koha ditore, naveo da bi taj sporazum trebalo da dođe kao predlog iz Srbije kao zainteresovane strane "uz poštovanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova".
"I svaki takav zahtev mora biti zasnovan na suverenitetu i nezavisnosti Kosova, kao ravnopravne države, u skladu sa članom 2. Osnovnog sporazuma postignutog ove godine između Kosova i Srbije", stoji u Kurtijevom pismu šefu misije OEBS-a na Kosovu.
Prema njegovim rečima, uz te uslove, Srbija mora da pregovara o sporazumu sa Kosovom, u kojem bi se, kako je rekao, primenjivala i obaveza iz Osnovnog sporazuma (o putu ka normalizaciji odnosa) "da doprinosi dobrosusedskim odnosima, zasnovanim na jednakim pravima i međusobnom poštovanju prava birača u inostranstvu".
 
Lokalni i parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 17. decembra ove godine, a Vlada Kosova nije dozvolila glasanje na Kosovu za izbore koji su u Srbiji održani u aprilu 2022. godine.
  • Лиманац

    20.11.2023 17:33
    Косово и Метохија је Србија.
    Учешће српског народа на Косову и Метохији на изборима не може се условити поштовањем нечега што не постоји.
  • Milan

    20.11.2023 00:48
    Ово мирише на смишљену подвалу како би Курти обезбедио Вучићу што више гласова.

    Ипак су Курти и Вучић у коалицији у Косметском парламенту, и о свему се договарају. Све на њихову корист, а на штету Срба и етничких Албанаца на Космету.
  • Tko zna

    20.11.2023 00:43
    Možda je vreme da se Beograd otcepi od Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.