SHARE Fondacija: Pokušaj špijunaže predstavnika civilnog sektora u Srbiji

SHARE Fondacija saopštila je da je dvoje predstavnika civilnog društva iz Beograda 30. oktobra dobilo upozorenje kompanije Apple da su potencijalne mete državno sponzorisanih tehničkih napada.
SHARE Fondacija: Pokušaj špijunaže predstavnika civilnog sektora u Srbiji
Foto: Pixabay
"Zahvaljujući dobroj saradnji sa organizacijama civilnog društva u Srbiji, oni su kontaktirali SHARE Fondaciju odmah po prijemu upozorenja i zatražili proveru navoda kako bi se utvrdilo da li su njihovi uređaji napadnuti nekim poznatim špijunskim softverom. Pošto je tim SHARE Fondacije, u saradnji sa organizacijom Internews, dobio potvrdu od predstavnika kompanije Apple da su upozorenja autentična, mobilni uređaji su analizirani kako bi se utvrdilo da  li na njima ima tragova infekcije špijunskim alatima (spyware), među kojima su najpoznatiji Pegaz i Predator", kažu u SHARE Fondaciji, prenosi N1
Za konačnu potvrdu dobijenih dijagnostičkih i analitičkih podataka, kao i enkriptovanih kopija ključnih podataka sa uređaja, tim Fondacije se obratio međunarodnim organizacijama Access Now i Amnesty International, koje poseduju visoku ekspertizu u oblasti digitalne forenzike. 
 
"Na osnovu pregledanih podataka, ove dve organizacije su potvrdile da su na oba mobilna uređaja pronađeni tragovi neuspelog pokušaja napada koji se dogodio 16. avgusta ove godine. Obe ekspertske organizacije došle su do istih nalaza - da je u inicijalnoj fazi napad pokušan preko ranjivosti uređaja ("PWNYOURHOME") koja je ranije dovođena u vezu sa špijunskim softverom Pegaz", kažu u SHARE-u i dodaju da je ova ranjivost u međuvremenu otklonjena.
SHARE Fondacija upozorava da napadi špijunskim softverom na predstavnike kritičke javnosti imaju poguban uticaj po demokratiju i ljudska prava, naročito u predizbornom periodu. Upotreba špijunskih softvera je nezakonita i nespojiva sa demokratskim vrednostima. 
 
"Podsećamo da ove i slične alate za tehničke napade na mobilne uređaje koriste nedemokratski režimi širom sveta za špijunažu predstavnika opozicije, civilnog društva, nezavisnih medija, disidenata i drugih aktera koji nastupaju u javnom interesu. Ovakve aktivnosti ugrožavaju slobodu izražavanja i udruživanja, kao i pravo na privatnost i tajnost komunikacije garantovano domaćim i međunarodnim propisima", stoji u saopštenju SHARE-a.
 
SHARE Fondacija poziva predstavnike medija i civilnog društva koji su dobili istu sistemsku poruku od kompanije Apple da se jave Fondaciji za proveru upozorenja.  
  • Lale

    20.11.2023 17:07
    Toliko jak SNS kadar da ih iz Apple otkriju na keca
  • ET

    20.11.2023 16:56
    Pa... pa... paranoja
    Već mesec dana se (uspešno) borim protiv hakersko-špijunskih napada na domen koji ima moja firma. Nisam politički angažovan i sigurno nije politika motiv napada. Takođe, ni moja firma nije interesantna. Jednostavno, idioti pokušavaju da naude nekome koga niti poznaju, niti znaju šta radi.
    Sve drugo što bi se reklo spada u paranoju i želju da se neko prikaže kao bitan.
  • Bezelbub

    20.11.2023 16:41
    Koriste nedemokratski režimi širom sveta, a proizvodi i prodaje... Izrael. Tj. njihova kompanija u saradnji sa Mosadom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija