Analitičari: Poseta Stoltenberga dokaz dobrog odnosa Srbije i NATO, a Vučić prodaje drugu priču

Poseta generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Beogradu potvrdila je da su odnosi Srbije i Alijanse "partnerski", ali da se domaćoj javnosti predstavlja druga priča iz političkih razloga.
Analitičari: Poseta Stoltenberga dokaz dobrog odnosa Srbije i NATO, a Vučić prodaje drugu priču
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Tako su ocenili urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović i vojni analitičar Aleksandar Radić.
 
Predsednik Aleksandar Vučić i ostali najviši predstavnici vlasti, prema rečima sagovornika N1, imaju partnerski odnos sa NATO, dok se preko režimskih tabloida šalju poruke o "vojnoj neutralnosti" i "samostalnom odlučivanju gde ćemo rasporediti Vojsku Srbije".
Vukadinović je ukazao da su se iz izjava Vučića na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Stoltenbergom saznale dve novosti: ukidanje odluke o neodržavanju vojnih vežbi sa NATO-om, i procesuiranje odgovornih za oružani napad grupe Srba ka policiju Kosova u Banjskoj, na severu Kosova 24. septembra.
 
"Čuli smo jedan deo ritualnih zaklinjanja za domaću javnost: 'Čuvamo svoju vojnu neutralnost', 'Nama niko neće naređivati gde ćemo raspoređivati našu vojsku', i to je ono što je namenjeno sutrašnjim naslovnim stranama u novinama", kazao je Vukadinović.
Prema njegovim rečima, to je namenjeno "domaćoj upotrebi".
 
"Ali smo čuli i nešto što jeste novost, ali se te reči neće širiti sa naslovnih strana glavnih režimskih tabloida, a to je da će Vučić kao vrhovni komandant tražiti da se presipita odluka o neoodržavanju vojne vežbe sa NATO paktom", kazao je Vukadinović.
 
Radić smatra da je poseta Stoltenberga veoma bitna sa stanovišta NATO i da, kako je ukazao, Alijansa njome "upućuje poruku kakav Balkan želi".
 
Ocenio je da "sve što NATO pokazuje, naročito od početka ruske invazije na Ukrajinu, jeste jasan stav da ne žele destabilizaciju Balkana".
 
"Jednostavno, naš region njima nije toliko bitan kao nama, žele predvidivo ponašanje i to nas dovodi u neugodnu političku situaciju. Dozvoljeno je sve, dozvoljena su kršenja pravila igre, ako ćete vi kasnije lepo da postupite onako kako se od vas očekuje", protumačio je Radić.
Ocenio je da je "zato Stoltenberg došao u Beograd".
 
Kazao je i da NATO vidi BiH kao problematično područje na Balkanu, više nego što je to Kosovo.
  • Vlada

    23.11.2023 11:49
    @hemodroid

    Đorđe Vukadinović nikada nije bio nezavisni analitičar.
  • BoeserWolf

    22.11.2023 13:33
    nezreo narod
    @Ruka
    22.11.2023 • 10:45
    i
    Iz ovoga vidim da ljubimo dupe onima koji su nas bombardovali, ubijali, uvodili sankcije, embargo, zatvarali i zbog kojih su mnoge generacije uništene

    Dok god je ovo vecinski narativ naroda, mi cemo nestajati. Nesposobnost da prihvatis odgovornost za svoje postupke je odlika nezrele dece.
    Zahvali se sebi, ili roditeljima ako si mlad, sto su glasali za komuniste kojekakve i sto su unistili zivote milionima na Balkanu. Poceli ratove, genocide, silovanja, nestanci ljudi se i danas prikrivaju, masovne grobnice itd.

    Covek koji je hteo Jugu u EU nije dobacio ni cenzus, a spasavao je partiju svojim dinarom kad su ekonomiju totalno upropastili stručnjaci iz KPJ.

    Tako da kad zapocnes rat, etnicko čišćenje uništiš ekonomiju svojom bahatoscu i alavoscu, nemas pravo da vices kako te svi mrze i kako si andjeo.
  • hemodroid

    22.11.2023 12:48
    G. Djordje Vukadinovic je kandidat Narodne stranke Vuka Jeremica (4. ili 5. na listi) i vise nije nezavisni analiticar i sve njegove analize treba uzimati sa rezervom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija