Za 10 godina ubijeno 300 žena: Srbija još nema jedinstveni registar nasilnika

U Srbiji još ne postoji jedinstveni registar nasilnika - ni onih koji su osuđeni za seksualno uznemiravanje, ni onih koji su odgovorni za femicid.
Za 10 godina ubijeno 300 žena: Srbija još nema jedinstveni registar nasilnika
Foto: Marija Erdelji
To je za Insajder rekao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.
 
"Vi sada imate situaciju da zbog nepostojanja tog registra, nevladine organizacije mahom vode evidenciju o tome koja je žena ubijena iz razloga rodno zasnovanog nasilja. To bi po nama trebalo da vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova", rekao je Žigmanov.
U proteklih deset godina ubijeno je 300 žena, što je, prema njegovim rečima, činjenica sa kojom se ne sme miriti.
 
Dodao je da je Srbija ratifikovala Istanbulsku konvenciju 2013. godine, nakon čega je usledila pravna nadogradnja zakonskih rešenja o tome da je svaki oblik nasilja koji je rodno zasnovan jasno iskazano krivično delo koje se mora sankcionisati, ali da postoji pitanje primene tih zakona.
"S jedne strane problem je sa primenom zakona, s druge strane problem je, kako bih rekao, jedna vrsta kulture nasleđa patrijarhalnih obrazaca, mizoginije koja je često stereotipno prisutna, raširenom agresijom koju vidimo da smo svedoci", rekao je Žigmanov.
  • 002211

    23.11.2023 08:44
    Zato glasajte za promene. Sa ovima na vlasti nema ništa dobrog ni lepog, pa valjda to znate!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.