Policajac fotografisao lične karte Pavla Cicvarića i još dvoje studenata

Članu neformalne grupe "Studenti protiv nasilja" Pavlu Cicvariću i njegovim kolegama prišao je policajac dok su čekali voz iz Beograda za Novi Sad, gde se održavala tribina inicijative ProGlas.
Policajac fotografisao lične karte Pavla Cicvarića i još dvoje studenata
Foto: 021.rs
Uz objašnjenje da je u pitanju "rutinska kontrola", zatražio im je lične karte, koje je, nakon kraćeg telefonskog razgovora, fotografisao, piše Novi magazin.
 
Pravnik Rodoljub Šabić kaže da je policajac tom prilikom na više načina prekršio pravila i da je sad nezakonito u posedu njihovih ličnih podataka, a Cicvarić događaj tumači kao pokušaj zastrašivanja.
"Sa koleginicom Milicom i kolegom Dušanom uputio sam se u Novi Sad kako bismo ispratili tribinu ProGlasa. Plan je bio da idemo vozom i našli smo se ispred železničke stanice Prokop. Spustili smo se na peron i stali da sačekamo ostatak ekipe kako bismo svi zajedno ušli u voz. Tad nam je prišlo uniformisano službeno lice i zatražilo dokumenta", objašnjava Cicvarić.
 
Dodaje da su policajcu predali lične karte, nakon čega se on udaljio sa njihovim dokumentima i pozvao nekog telefonom.
"Nakon par minuta se vratio i tad smo ga pitali zbog čega nas legitimiše, na šta je odgovorio da je u pitanju rutinska kontrola, bez daljeg objašnjenja. Zatim je ponovo uzeo svoj telefon i krenuo da nam fotografiše lične karte", navodi Cicvarić.
 
Dodaje da im je fotografisanje ličnih karti bilo sumnjivo, pa su pitali zbog čega to radi i da li ima pravo to da radi.
 
"Odgovorio nam je da to radi zbog nas, kako bismo stigli na vreme da uđemo u voz, jer bi nam oduzeo pola sata prvo da objasni zbog čega nas legitimiše i fotografiše dokumenta, a drugo dok naše podatke prepiše u zapisnik. Onda je završio fotografisanje dokumenata i vratio nam ih. Čak se našalio dok mi je vraćao ličnu kartu obraćajući mi se sa ’Milice’", priča Cicvarić uz ocenu da je verovatno reč o pokušaju zastrašivanja, ali da se nije uplašio.
 
Šabić: Ponašanje policajca nije bilo u skladu sa zakonom
 
Pravnik i nekadašnji Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić kaže za Novi magazin da je postupanje policajca bilo u suprotnosti sa važećim pravilima o proveri identiteta.
 
"Policajac je prekršio sva relevantna pravila. Iako dužan, nije upoznao lica sa razlozima provere identiteta. Uzgred, s obzirom na okolnosti, nije moguće naslutiti da je postojao ni jedan zakonom predviđen razlog. Objašnjenje ‘rutinska kontrola’ je prazna fraza koja ne znači ništa, zakon takvu kontrolu ne poznaje. Policija može vršiti proveru identiteta iz zakonom predviđenih razloga a ne po ćefu, kad god poželi", ističe Šabić.
 
Isto tako, budući da zakon uopšte ne predviđa takvu mogućnost, nije smeo fotografisati i zadržati kopije ličnih karata, dodaje Šabić.
 
"On je nezakonito u posedu njihovih ličnih podataka. Odbijanje da objasni zašto je to uradio je takođe kršenje zakona, a objašnjenje da bi im to objašnjavao toliko dugo da bi zakasnili na voz je apsurdno i cinično", izričit je advokat.
  • Jaa

    24.12.2023 14:27
    kontrola kretsnja, parametar ucrtan
  • RV

    29.11.2023 08:48
    To je ta vučićeva Srbija.
  • pa da

    25.11.2023 09:07
    Drns

    nije ti ovo filozfski da smatras, zakon se postuje ili krsi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija