Dva radnika stradala u četiri dana: Kakva je bezbednost na gradilištima - na papiru i u praksi?

U samo četiri dana, dva radnika smrtno su stradala na gradilištima u Nišu.
Dva radnika stradala u četiri dana: Kakva je bezbednost na gradilištima - na papiru i u praksi?
Foto: 021.rs
N1 je proveravao šta kažu propisi, a šta praksa kada je u pitanju bezbednost na gradilištima.
 
Gradilište u Nišu na kome je u četvrtak poginuo šezdesetčetvorogodišnji radnik je zatvoreno, radova nema.
Kako se tačno nesreća desila, ko je odgovoran, nema informacija.
 
Jedina potvrđena jeste da je pao sa visine od 15 metara, sa skele.
"Raditi na radnoj skeli je isto kao i da radite na vašoj terasi, koja je ograđena sa svih strana", kaže koordinator gradilišta Živojin Stojanović sa Instituta Ergo eko.
 
Barem je tako na papiru. Zapravo, na mnogo papira, jer je ova oblast toliko uređena. Prate je, osim zakona i brojni drugi propisi i uredbe.
 
Na papiru, svaka skela "ima noseće elemente, gazište koje mora da bude pravilno izvedeno, obezbeđene prilaze i prelaze", kaže Stojanović.
 
I projekat koji tačno utvrđuje kako se postavljaju i sklanjaju. Na papiru, ne i na svim gradilištima. Ova, na mestu nesreće, kažu stručnjaci, nije po njima.
 
"Sve zavisi od izvođača radova, kakav je izvođač radova i investitor. Ozbiljni ne dopuštaju sebi da improvizuju, poštuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, Pravilnik pri izvođenju građevinskih radova, Uredbu za privremena i povremena gradilišta", kaže Živojin Stojanović.
 
Ta važeća Uredba sada se menja. Radna grupa analizira realno stanje i iskustva sa terena, a ona su takva da je mnogo gradilišta i mnogo onih na kojima propisane mere prosto ignorišu i nadaju se da baš tu neće ništa da se desi.
Članica radne grupe je i Jasmina Radosavljević sa Fakulteta zaštite na radu u Nišu. Za N1 kaže da je u Srbiji 128.000 gradilišta, a samo 900 stručnih koordinatora koje svako gradilište mora da ima, a koji proveravaju kako se poštuju propisi.
 
To što su za samo četiri dana na dva različita gradilišta nastradala dva radnika, ako se gledaju propisi, nije moglo da se desi jer su sve mere zaštite unapred predviđene, kažu stručnjaci. Tumače da su u Srbiji mere u propisima, na mnogim gradilištima, ipak, nije praksa.
 
Takođe, inače je neuobičajeno, ali za Srbiju uobičajeno da rade, u ova dva smrtna slučaja na velikim visinama, ljudi stari više od 60 i 70 godina.
  • ...

    26.11.2023 07:36
    Pa kada je stav drzave: Njujork, peraci prozora, osam sekundi.
  • Patriota

    25.11.2023 18:07
    900
    900 koordinatora na 128000 gradilišta. Malo li je. Neka svaki dan obiđu po dva, tri gradilišta. To je oko 2500 dnevno. Sedmično oko 17500. Nema potrebe da se gradilišta obilaze svakodnevno nego samo redovno. Kod nas obilaze samo kada se nešto desi. Kada bi ovih 900 savesno radili ne bi bilo ovakvog javašluka
  • bananarama

    25.11.2023 12:08
    Pre nekoliko meseci pošaljem mejl inspekciji jer sam na jednom gradilištu primetio radnike kako rade a da na sebi nemaju zaštitnu opremu.
    Sutradan dobijem mejl od i inspekcije sa svim podacima o gradilištu, investitoru, izvođaču, katastarskoj parceli, broj građevinske dozvole, . . . bukvalno su mi sve poslali a da ništa od toga nisam tražio od njih.
    Na kraju mejla ni zahvaljuju što sam im ukazao na nepravilnosti na tom gradilištu, da su oni obavestili organe koji će izaći na terene i proveriti moje navode a ako se utvrde nepravilnosti da će biti preduzete sve zakonske mere da se iste uklone a odgovorno lice kazni.
    I sve je ostalo na tome. Zgrada je skoro pa završena a radnici se i dalje po njoj motaju bez zaštitne opreme.
    Toliko o tome.
    Imao sam dobru nameru, ali izgleda da unvestitor ima vezu pa ništa nije preduzeto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija