Popović: Od Beograda na vodi i sličnih projekata u fond za zdravstvo odlazi - nula dinara

Međunarodni konsultant za javno zdravlje Dragoslav Popović kaže da u fond za zdravstvo iz miliona od prodatog stana u Beogradu na vodi ili nekoj drugoj skupoj lokaciji, odlazi "nula dinara".
 Popović: Od Beograda na vodi i sličnih projekata u fond za zdravstvo odlazi - nula dinara
Foto: 021.rs
Popović je za portal Autonomija rekao da ga čudi to što u predizbornoj kampanji političke stranke veoma malo pažnje posvećuju velikim problemima sa kojima se suočava domaće zdravstvo, iako je, prema istraživanjima javnog mnjenja, strah od bolesti i nemogućnosti lečenja najizraženiji egzistencijalnih strah kod građana.
 
"Mislim da je taj raskorak između politike i egzistencije građana pokazatelj sve besmislenosti našeg političkog sistema, u kome ni pozicija ni opozicija kao da ne žele i neće da se bave suštinskim, životnim potrebama građana", kazao je Popović.
Prema njegovim rečima, zdravstveni sistem koji danas postoji u Srbiji nije održiv jer ne može da se nosi sa rapidnim starenjem stanovništva, porastom broja izdržavanih i ekonomijom koja je bazirana na infrastrukturnim projektima, koje "izvode strane firme i strani radnici koji ne doprinose našem zdravstvu ni na koji pozitivan način".
 
"Na sve to, i sama država potkrada samu sebe. Država se obavezala da ona pokriva 19 odsto građana koji su u stanju neke socijalne potrebe, ali suma koje se za to izdvaja je samo jedan odsto od ukupne sume koju prihoduje fond", rekao je Popović.
Dodao je da zbog smanjenih sredstava, plate u državnom zdravstvenom sektoru nisu konkurentne i zbog toga najbolji lekari i medicinski radnici odlaze ili u inostranstvo ili u privatni sektor.
 
"A privatni sektor nema ni interesa da se integriše sa državnim sektorom. Cena specijalističkog pregleda u privatnom sektoru je recimo 3.500 dinara, a državni Fond za nominalno istu uslugu, državnoj ustanovi uplati 10 puta manje. To nije održivo ni prihvatljivo. Kod nas i dalje onaj isti čovek donosi sve odluke, pa evo predloga da se uradi nešto zaista korisno", naveo je Popović.
 
On je rekao da je primer šta se desi kada se ukine stomatološka praksa u domovima zdravlja podatak da oko 700.000 građana Srbije nema nijednog zuba, pored hiljada privatnih stomatologa u zemlji.
 
"To je još jedan dokaz da je vreme paradigme ‘pružamo sve usluge svima’ nepovratno prošlo. Vreme je da se prioriteti usklade sa potrebama i resursima – jer građani moraju da znaju šta je to što mogu sigurno i na vreme da dobiju u državnom sistemu a šta će morati da traže od privatnog sektora ili negde drugde", objasnio je Popović.
 
Prema njegovim rečima, siromašni građani sve više idu u privatni sektor jer moraju, a partijska i politička elita u državni, ali "ne kroz čekaonice, nego direktno preko uprave do zdravstvene usluge koja im treba, u zamenu za uticaj ili nešto drugo zauzvrat".
 
Dodao je da državni sektor mora da obezbedi jednakost i minimum usluga, prvenstveno onima koji su u najvećoj potrebi, zatim da obezbedi kapacitet za zaštitu stanovništva od pandemije, klimatskih promena i katastrofa i hitnih situacija, kao i mehanizme i resurse za efikasnu prevenciju bolesti i promociju zdravlja, za šta privatni zdravstveni sektor nema interesa.
 
Popović je rekao da država preko ministarstava i vlade mora da koordinira oba sektora, i državni i privatni, da obezbedi kontrolu kvaliteta i saradnju sa drugim sektorima, kao što je obrazovanje, nauka, veterinarska medicina, zaštita sredine, mediji i slično.
 
"Tek kada svi resursi u zemlji počnu da rade koorodinirano – zajedno za jedno zdravlje, možemo očekivati dobre rezultate. Tek tada ćemo moći reći da imamo integrisan zdravstveni sistem. Tu se opet vraćam na potrebu refomisanog zdravtvenog osiguranja i finasiranja koje ce omogućiti efikasniju raspodelu sredstava i lakši pristup uslugama za sve građane", naveo je Popović.
 
Prema njegovim rečima, lekari odlaze iz Srbije jer su to kvalitetni ljudi koji mogu da uspeju svuda, a za koje "mi očito nismo stvorili okruženje u kojem će biti poštovani i cenjeni, i u kojem će moći slobodno - od partijskog ili drugog uticaja - da vrate ovom društvu ono što je to društvo u njih ulagalo".
"Nije to teško promeniti, počnimo zapošljavati ljude na trasparentan način i na osnovu znanja i zasluga i podignimo plate. Rumunija je tako za godinu i po dana potpuno zaustavila odliv lekara. Plate zdravstvenih radnika rastu i u okruženju, samo Albanija ima niže plate od nas", kazao je on.
 
Dragoslav Popović je specijalista socijalne medicine sa završenim postdiplomskim studijama iz socijalnih politika na Školi za državnu upravu i makroekonomiju Univerziteta u Mastrihtu.
 • Zemlja čudesa

  25.11.2023 17:59
  Ovde postoji poveliki paradoks... Sirotinja ide u privatne ordinacije (mora, nema joj druge), a istovremeno kroz doprinose za zdravstvo subvencioniše besplatno lečenje bogataša iz sekte?
 • Pićuka

  25.11.2023 16:07
  @Putin
  Čovek se ne bavi politikom. Ako su sve to projekti od nacionalnog interesa koje benefite ima nacija? Ako se iz mog džepa plaćaju preskupi projekti ili poklanjaju lokacije ili dugovi prelaze u javni dug onda trebam i ja da imam od toga neke koristi. Čime se ti baviš?
 • Raša

  25.11.2023 13:55
  Ovaj tekst
  Je napisao čovek koji je stručan u predmetnoj oblasti. Zamislimo Srbiju čije ustanove i sektore vode ovakvi ljudi, takvu Srbiju želim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija