Predizborne isplate: "Vučić ide iz jedne kampanje u drugu, budžet to može da izdrži samo uz kredite"

Srednjoškolcima, studentima, penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i naknade za tuđu negu - svima njima uskoro sleduju uplate novčane pomoći iz državne kase.
Predizborne isplate: "Vučić ide iz jedne kampanje u drugu, budžet to može da izdrži samo uz kredite"
Foto: 021.rs
I sve je, bez izuzetka, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Prostom računicom, za isplatu svih ovih novčanih pomoći država će morati da obezbedi oko 38 milijardi dinara, što je oko 320 miliona evra, piše N1.
Najveći izdatak u državnoj kasi, kada je reč o najavljenim isplatama državne pomoći, odnosi se na 20.000 dinara namenjenih penzionerima. 
 
S obzirom da je penziju za oktobar primilo 1.646.577 penzionera, za ovu naknadu biće potrebno gotovo 33 milijarde dinara, odnosno oko 281 milion evra.
 
Ostale isplate zbirno iznose oko 4,65 milijardi dinara.
Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže za Nova.rs da novac možemo nabaviti samo iz kredita. On navodi da budžet Srbije isplatu svega pomenutog može da izdrži samo na jedan način – zahvaljujući zaduživanjima.
 
"To ne treba ni dovoditi u pitanje jer faktički sva pomoć bude isplaćena iz zaduživanja. Nas ova vlast zaduži u proseku dve milijarde evra godišnje. Iz tih dugova se onda narodu deli novac. Sve je to deo Vučićeve predizborne kampanje, koja traje i kad nema izbora. On ide iz jedne kampanje u drugu, a usput deli novac različitim grupama stanovništva. To, naravno, nije dobro za ekonomiju jedne države", objašnjava Lakićević.
 
On naglašava da je u Srbiji poseban problem to što se na ovaj način izbacuju ekonomski kriterijumi iz društva.
 
"Trebalo bi da standard jednog čoveka zavisi od njegovog rada i zalaganja, a kod nas ćete svakako dobiti novac, nevažno da li radite ili ne, da li ste ugroženi ili niste. A oni najproduktivniji su već otišli ili rade iz Srbije za inostrane kompanije, plasiraju svoje ideje na strano tržište. Problem je što se ekonomija, kao temelj jednog društva, svodi na socijalu", kaže Lakićević.
 
Dušan Nikezić, ekonomista i potpredsednik Stranke slobode i pravde, kaže da je srpski budžet već godinama u debelom minusu.
 
"Samo u poslednje četiri godine, taj minus je iznosio 10,5 milijardi evra, što znači da se zadužujemo za svaku ‘pomoć’ koju država isplaćuje, kao i za bukvalno svaki veliki projekat koji ova vlast realizuje, od izgradnje Nacionalnog stadiona, do uvođenja dualnog obrazovanja. Stoga je jasno da ćemo iz kredita platiti i za ovaj pokušaj predizborne ‘kupovine’ glasova", kaže Nikezić. 
 
Iako predstavnici vlasti vole da se pohvale kako se javni dug smanjuje, uz obavezno osvrtanje na to kako je bilo za vreme prethodne vlasti, činjenice govore drugačije. U analizi profesora Filozofskog fakulteta Ognjena Radonjića, nedavno objavljenoj u nedeljniku NIN, navodi se da je prethodna vlast javni dug od 14,2 milijarde evra koji je "nasledila" povećala za 1,3 milijarde, dok su naprednjaci ovaj iznis povećala za čak 19,7 milijardi evra.
 
Fiskalni savet naglasio je i da u narednoj godini Srbija mora da se zaduži pod nepovoljnim uslovima za dodatnih 6,5 milijardi evra, od kojih je 1,7 milijardi za finansiranje budžetskog deficita i oko 4,8 milijardi za otplatu dela dugova koji dospevaju na naplatu, a istakli su i da je budžetom predviđeno novo zaduživanje, i to od 9,3 milijardi evra.
  • SSS

    29.11.2023 07:06
    Dug
    Kao što je valjda svima poznato, najjača zemlja na svetu je SAD, ali je u isto vreme i zemlja sa najvećim dugom na svetu. Tako da dug nije jedino merilo. Nije dobro ni trošiti dug za dug, ali takva su vremena, troši ko šta ima, plaća ko kad mora.
  • Kaktus

    28.11.2023 14:02
    Do kada vise
    Lepo je deliti tudji novac,koji je ubran ,tako sto oklempavi sve ljude u radnom odnosu i ljude koji su vlasnici privatnih firmi i ko zna iz kojih jos izvora.A i zadužuje državu,tako da ce generacije i generacije to otplaćivati.Nego neka on i njegovi pajtosi izvade pare iz svojih dzepova.
  • Miloš iz Zemuna

    28.11.2023 13:22
    Kad dođe Đilas na vlast pohapsiće sve ove kriminalce počev od Vučića ....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija