Poverenik o sumnjama na falsifikovanje potpisa podrške listama: Nismo nadležni, ali ima ko jeste

Poverenik za informacije od javnog značaja i zašitu podataka o ličnosti poručuje da nema nadležnosti da reaguje po prijavama na sumnjive potpise podrške izbornim listama.
Poverenik o sumnjama na falsifikovanje potpisa podrške listama: Nismo nadležni, ali ima ko jeste
Foto: Pexels
U ovom organu navode da su primili podneske nekolicine građana, a koji se odnose na primedbe u vezi sa davanjem podrške pojedinim izbornim listama. 
"Kako se od strane organizacija koje prate izbore kao i u medijima pominju falsifikovani potpisi građana na izbornim listama, Poverenik ističe da prema svojim zakonskim nadležnostima nema ovlašćenja niti mogućnosti da utvrđuje verodostojnost potpisa. Krivična dela protiv pravnog saobraćaja su regulisana Krivičnim zakonikom (čl. 355.-358), te se postojanje takvog krivičnog dela utvrđuje u krivičnom postupku, a ne u postupku inspekcijskog nadzora Poverenika", poručuje ovaj organ.
 
Svaki građanin koji sumnja da je došlo do falsifikovanja njegovog potpisa može podneti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, a Poverenik, dodaje, nema ovlašćenja da podnosi pojedinačne krivične prijave u ime građana.
"Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano je da Ministarstvo nadležno za poslove uprave preko upravne inspekcije nadzire ažuriranje biračkog spiska i vršenje drugih poslova koji su prema ovom zakonu povereni opštinskim, odnosno gradskim upravama, tako da se zainteresovani građani mogu predstavkom obratiti ovoj inspekciji u cilju obezbeđivanja zakonitosti postupanja svih aktera u izbornom procesu", zaključuje Poverenik.
 
Ovaj organ upozorava sve učesnike u izbornom procesu da su dužni da se prema ličnim podacima građana odnose u skladu sa zakonom.
 
"Obrada ličnih podataka građana, bez osnova u zakonu i bez njihovog pristanka, nedopuštena je i kažnjiva. Sličnih pojava bilo je i tokom ranijih izbora i Poverenik je na njih upozoravao i reagovao u skladu sa svojim ovlašćenjima", navodi se u saopštenju.
  • milicica

    29.11.2023 02:42
    a da neko izvrsi proveru
    potpisa koji su overeni kao potpisnici stranke koja je sv e zapocela pa bi se mozda iznenadili a ovi kvarno i na vreme zamajavali da ne bi bilo kontrole
  • Boško

    28.11.2023 17:20
    Duva u istu tikvu
    Zar nije bolje rešenje da se izvrši uvid na isti način kao i u birački spisak? Da svaki građanin može sam da proveri. Podaci se već nalaze uneti u izbornim komisijama.
    Za sada se jedino poznanici članova izbornih komisija mogu žaliti na nezakonitost i, a akteri i dalje vršljaju po podacima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija