Đedović: Počinjemo dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija otpočinje dugoročnu saradnju sa Azerbejdžanom u energetskom sektoru.
Ona je to navela nakon razgovara sa kopredsedavajućim Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana, ministrom rada te zemlje Sahilom Babajevim.
 
Rekla je da su odnosi dve države i naroda na visokom nivou zahvaljujući tradicionalnom uvažavanju i obostranom poštovanju teritorijalnog suvereniteta, saopštilo je Ministarstvo.
"Azerbejdžan je naš strateškim partner u energetskom sektoru, dok potpisanim Memorandumom o razumevanju između resornih ministarstava u Bakuu pre dve nedelje, kojim produbljujemo saradnju u oblasti energetike i potvrđujemo nameru da dugoročno sarađujemo", kazala je ona nakon sastanka sa Babajevim.
 
Đedović je podsetila na to da su obezbeđene isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.
"Očekujemo da ćemo od 2027. utrostručiti količine gasa iz ove zemlje, čime će Azerbejdžan postati važan dobavljač gasa i dugoročni partner Srbije, a mi tranzitna zemlja za azerbejdžanski gas za koji tražnja u Evropi značajno raste", dodala je ministarka.
 
Ona je podsetila i da se završetkom gasne interkonekcije Srbija - Bugarska ispunjavaju infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom.
 
"Time ćemo unaprediti gasnu bezbednost zemlje i ojačati svoju tranzitnu poziciju za snabdevanje Evrope gasom. Diversifikacija snabdevanja donosi sigurnost koja je neophodna u izazovnim vremenima i na nama je da obezbedimo dovoljno kapaciteta, a bez gasa Evropa će teško dostići ciljeve za dekarbonizacije", rekla je Đedović.
 
Ocenila je da potpisani Memorandum u Bakuu otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa.
Đedović je rekla da geografski položaj između istoka i zapada Srbiji obezbeđuje značajnu tranzitnu ulogu za snabdevanje gasom i električnom energijom.
 
"U toku su projekti kojim jačamo naše prenosne kapacitete ka Mađarskoj, Rumuniji i Crnoj Gori, deo smo regionalne berze električne energije i razmatraćemo nove mogućnosti za povezivanje sa Azerbejdžanom preko podvodnog kabla koji će prolaziti kroz Crno more", kazala je ona.
  • Primus

    13.12.2023 12:40
    ISPLATI AKCIJE EPS-a !!!!
    Ma ISPLATITE VI MENI MOJE AKCIJE U EPS-u. Nemojte da mažete oči javnosti, Najbolji finansijski rezultati??? GDE SU DIVIDENDE?? VEĆ preko 20 godina se čeka VLAST koja će poštenim radnicima i bivšim radnicima EPS-a ISPLATITI AKCIJE na koje imaju pravo kao i svi građani ove države koji su naplatili akcije.. ili možda zaposleni u EPS- nisu građani ove države?? Da tražimo od Rumunije ili Bugarske ili Crne Gore ili NOVOG ZELANDA naše pare od akcija??? OGLASITE SE VEĆ JEDNOM! Što se krijete??
  • pajo patak

    02.12.2023 12:30
    ljepotice bijelosvetska:
    a gas će nam isporučivati radnici Azvirta u srbiji, na redovnoj ishrani pasuljom ?
  • X

    01.12.2023 23:04
    @ Ja
    Potpuno ste u pravu. Dva najvažnija resora, energetiku i poljoprivredu, vode dve bankarke. Nestručne, nezainteresovane i polupismene. A, možda tako i treba. Možda nam struja i hrana nisu ni potrebne. "Daće" nam to oni koji, realno, imaju manje od nas, a pametniji su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija