EU traži da se sporazumi iz Brisela i Ohrida uvrste u pregovarački okvir za Srbiju

EU će formalno zatražiti od Evropske komisije da obaveze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i aneksa o njegovoj primeni, uvrsti u pregovore o članstvu Srbije u EU.
EU traži da se sporazumi iz Brisela i Ohrida uvrste u pregovarački okvir za Srbiju
Foto: 021.rs
"Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navodi se u nacrtu zaključaka za decembarski samit Evropskog saveta u koji je Radio slobodna Evropa (RSE) imao uvid.
 
Zaključke treba da usvoje ministri za evropska pitanja na sastanku Saveta Opštih poslova 12 decembra, a potvrdiće ih Evropski savet na samitu 14. i 15. decembra.
Srbija i Kosovo su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. 
 
U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma u kojem se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.
"Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa", navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.
 
U nacrtu zaključaka za decembarski samit Saveta EU pozdravlja se Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i Implementacioni ankes, ali se izražava se žaljenje zbog nedostatka primene kod obe strane, "kao i drugih nerešenih obaveza postignutih u dijalogu koji pomaže EU".
 
Pozivaju se Srbija i Kosovo da u potpunosti poštuju i sprovode sve obaveze, bez daljeg odlaganja i preduslova.
 
"Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Savet pozdravlja spremnost Srbije i Kosova da prihvate nacrt statuta koji je stranama predstavila EU, uz razumevanje da je potrebno dalje raditi na ovoj osnovi", stoji u nacrtu.
 
Takođe se izražava očekivanje da i Srbija i Kosovo pronađu održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje bezbednost, sigurnost i participativnu demokratiju za sve građane.
 
"Savet očekuje od Srbije da se uključi u Dijalog uz podršku EU u dobroj veri i duhu kompromisa kako bi se postigao sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum s Kosovom o normalizaciji odnosa u skladu s međunarodnim pravom i pravnim tekovinama EU bez daljeg odlaganja. Ovaj sporazum treba da se bavi svim ključnim otvorenim pitanjima i na taj način doprinese regionalnoj stabilnosti", navodi se u nacrtu zaključaka.
 
Dodaje se da su normalizacija odnosa i sprovođenje obaveza iz dijaloga suštinski uslovi na evropskom putu obe strane i da "obe strane rizikuju da izgube važne prilike u odsustvu napretka".
 
U nacrtu zaključaka koji se odnose na Srbiju pominje se i nasilje na severu Kosova i oštro se osuđuju nasilni akti demonstranata kosovskih Srba protiv građana, trupa KFOR-a, organa za sprovođenje zakona i medija koji su se desili 29. maja.
Takođe se u tom smislu spominje i napad na Kosovsku policiju u selu Banjska 24. septembra  kada su ubijeni jedan kosovski policajac i potom trojica napadača sprske nacionalnosti.
 
"Savet očekuje od Srbije da u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne mere da se počinioci napada uhapse i brzo privedu pravdi. Savet izražava žaljenje što Srbija nije preduzela dovoljne mere u tom pogledu", navodi se u nacrtu zaključaka. 
 
Izražava se zabrinutost zbog ponovljenog gomilanja vojnih snaga Srbije u blizini Kosova te konstatuje naknadno smanjenje trupa i opreme.
 
"Srbija i Kosovo moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, da se uzdrže od jednostranih i provokativnih akcija koje bi mogle da dovedu do tenzija i nasilja i da zaustave retoriku koja izaziva podele", dodaje se u tekstu.
 
Pozdravlja se činjenica da je Srbija preduzela "neke korake u pravom smeru", uključujući javno podsticanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim izborima na severu Kosova. Od Srbije se traži da podstakne kosovske Srbe da se vrate u institucije koje su napustili.
 
Ponavlja se upozorenje da će mogući neuspeh u deeskalaciji tenzija imati posledice i da je EU spremna da proceni "dalje mere i prema Srbiji i prema Kosovu, ako bude potrebno".
 
Savet EU, u nacrtu zaključaka prihvata procenu Evropske komisije da Srbija održava svoj nivo pripremljenosti za početna merila u Klasteru 3 (Konkurentnost i inkluzivni rast) i dodaje da će nastaviti procenu toga.
 
Navodi se, međutim, da EU ima snažna očekivanja od Srbije da pojača napore ka potpunom usklađivanju sa zajedničkim spoljnim i bezbednosnim pozicijama EU i restriktivnim merama, uključujući onim uvedenim Rusiji i Belorusiji, "kao pitanje najvećeg prioriteta".
 
"Savet takođe poziva srpske vlasti da se uzdrže od akcija i izjava protiv stavova EU o spoljnoj politici i drugim strateškim pitanjima", navodi se u nacrtu zaključaka.
 
Savet EU takođe prima na znanje "humanitarnu i drugu pomoć" Srbije Ukrajini.
 
Pozdravlja se takođe "poboljšana saradnja" Srbije s EU na sprečavanju zaobilaženja restriktivnih mera EU i ohrabruje Srbija da nastavi te napore. "Iako priznaje napredak u ovom pogledu, Savet nastavlja da naglašava potrebu da Srbija u potpunosti ispuni svoju obavezu da se uskladi sa viznom politikom EU", dodaje se u nacrtu zaključaka.
 
Od Srbije se traži da nastavi da se fokusira na ispunjavanje privremenih merila iz poglavlja 23 i 24 koje se odnose na vladavinu prava. Pozdravlja se blagovremeno usvajanje pet zakona kojima se primenjuju ustavni amandmani iz 2022, ali se nacrtom zaključaka poručuje da je potreban dalji rad i politička posvećenost da bi se sprovele reforme u osnovnim oblastima, uključujući pravosuđe.
 
Podvlači se potreba da Srbija pojača napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, te neophodnost opipljivih i ubedljivih rezultata o efikasnim istragama, krivičnim gonjenjima, pravosnažnim presudama, zamrzavanjem i konfiskacijom imovine stečene kriminalom.
  • Ma kakvi

    01.12.2023 20:04
    Većina građana Srbije smatra da je Kosovo nezavisna država odavno.
    Samo naterajte vašeg pulena, vučića da promeni Ustav, pa nas podržite da ga oteramo.
    Hvala.
  • Bojan

    01.12.2023 18:51
    @BRICS no Alternativ

    Ispravka, ovo je kraj puta propale Srbije prema EU.

    Vreme je da Evropa prestane da zavarava sebe da je ovo funkcionalna država i da ulaže pare koje je sprečavaju da otklizi niz vodu. Kad se Srbija raspadne, ništa više neće sprečavati Vojvodinu da bude u Evropi gde joj je i mesto, a južni pasivni krajevi mogu da se bratime i sa Tunguzijom ako im je volja.
  • BRICS no Alternativ

    01.12.2023 17:52
    Ovo je kraj puta Srbije prema propaloj EU.
    Pošto je po istraživanju javnog mnjenja 89% građana Srbije protiv ulaska u EU ako je uslov priznanje nezavisnosti Kosova, ostaje samo da se ta volja materijalizuje.
    Srbija će u celosti sa svojom teritorijom (tu se podrazumeva i pokrajina Kosovo) da se učlani u BRIKS.
    Pošto se Srbija učlani u BRIKS, i pošto automatski po UN 1244 rezoluciji pokrajina Kosovo pripada BRIKS-u, ubuduće će Amerika i neke članice EU koje interesuje šta se dešava sa Kosovom moći o tome da se informišu i pitaju BRIKS koji će to unutar svoje organizacije da reši.
    U okviru BRIKS-a i ODKB-a će Srbija efikasno sprovesti svoje ingirencije u pokrajini Kosovo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.