Srbija dobila još petoro novih ambasadora - u Danskoj, Španiji, Keniji, Argentini i Iraku, evo ko su

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio je da je Srbija dobila još petoro ambasadora - u Danskoj, Španiji, Keniji, Argentini i Iraku.
Srbija dobila još petoro novih ambasadora - u Danskoj, Španiji, Keniji, Argentini i Iraku, evo ko su
Foto: 021.rs
U Službenom glasniku su objavljeni ukazi predsednika Aleksandra Vučića, čime je okončana procedura postavljenja Mirjane Živković za ambasadorku u Danskoj, Irene Šarac u Španiji, Danijele Čubrilo Martić u Keniji, Veljka Lazića u Argentini i Branislava Žeželja u Iraku.
 
Mirjana Živković je diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i ima položen pravosudni ispit. U Ministarstvu spoljnih poslova angažovana je od 2001. godine i službovala je kao šefica Konzulata u Malmeu, a od 2011. do 2019. bila je generalna konzulka u Njujorku. Govori engleski i švedski jezik.
Irena Šarac je diplomirala na Odseku za kineski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a u Ministarstvu spoljnih poslova zaposlena je od 2005. Službovala je u ambasadama Srbije u Pekingu i Atini. Govori engleski i kineski jezik i služi se španskim i francuskim jezikom.
 
Danijela Čubrilo Martić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 2004. i službovala je u Misiji pri EU u Briselu, Stalnoj misiji pri UN u Njujorku i Stalnoj delegaciji pri UNESKO u Parizu. Govori engleski i španski jezik.
Veljko Lazić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i zaposlen je u Ministarstvu spoljnih poslova od 1996. Službovao je u ambasadama u Lisabonu, Vatikanu, a od 2014. do 2020. godine bio je ambasador Srbije u Brazilu. Govori engleski, portugalski, italijanski i španski jezik.
 
Branislav Žeželj je diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu, postdiplomske studije je završio u SAD i Holandiji i stekao doktorate Univerziteta u Bagdadu i Megatrend univerziteta. Obavljao je više funkcija u PKB, radio u privatnom biznisu u zemlji i inostranstvu, bio angažovan kao profesor na više univerziteta i konsultant u zemlji i inostranstvu. Govori engleski, francuski i arapski jezik.
  • zztop

    03.12.2023 21:36
    Najbolji je ovaj žeželj sa megatrend doktoratom i onim iračkim gde će i službovati...
  • Rvi

    03.12.2023 18:59
    I ministar spoljnih poslova Srbije,govori 4 strana jezika,Engleski,Španski,Nemački,Francuski i po malo se služi Srbskim. To Srbijo
  • Pljuc

    03.12.2023 17:08
    @Mikan
    Plus izgleda da ima sve kategorile!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija