Todorović (RIK) o falsifikatima: Građani s pravom mogu da sumnjaju u regularnost izbornog procesa

Član RIK-a Jovica Todorović kaže da je RIK obavio proveru za dve izborne liste "zbog okolnosti koje su ukazivale na sumnju da nije verodostojan veći broj izjava birača o podršci".
Todorović (RIK) o falsifikatima: Građani s pravom mogu da sumnjaju u regularnost izbornog procesa
Foto: 021.rs (arhiva)
On je za Insajder kazao da su to liste "Dosta! Evropski put" i Ruski manjinski savez, "te da građani s pravom mogu da sumnjaju u regularnost izbornog procesa kad su se ovakve stvari desile na samom početku".
 
"Reč je o ciframa od 2.700 i 2.900 i više izjava birača. To je bio razlog što je RIK reagovala", rekao je Todorović.
Kazao je da ne zna da li je Gradska izborna komisija Beograda imala sličnu ili istu situaciju.
 
"Okolnosti u kojima postoje i manji broj pravno nevaljanih izjava - bilo da je reč da su neverodostojne ili da imaju druge pravne manjkavosti, one se izuzimaju iz celine materijala koji je podnosilac liste priložio, i ako preostaje dovoljan broj izjava da se izborna lista proglasi, ona se mora proglasiti u zakonskom roku od 48 časova od predaje", naveo je Todorović.
Po njegovim rečima, time se naprosto završavaju nadležnosti izbornih komisija.
 
Naveo je da izborne komisije mogu potom podneti krivične prijave "ako postoji sumnja ili indicija da je negde izvršeno neko krivično delo".
 
"Posle toga nadležnost je na policiji i tužilaštvu da to istraže i eventualno da pokrenu sudski postupak u kojem se jedino može meritorno odlučiti da li su eventualno izvršena neka krivična dela i koja", kazao je on.
 
"Vrlo je važno, zbog građana, da im kažemo da je ovde reč o odlukama sudova u samoj izbornoj proceduri. Dakle, reč je o odlukama Upravnog suda koji je cenio zakonitost postupanja izbornih komisija. Upravni sud se nije bavio istragom da bi građani to protumačili kao lošu poruku da se ovi slučajevi neće istražiti. Ovim slučajima će se, verujem, najpre baviti policija i tužilaštvo, a zatim će krivični sudovi ući u krivičnu procedure", kaže Todorović.
 
Naveo je da se "u ovom trenutku ne mogu doneti pouzdani i jasni zaključci u kojoj meri se dogodila neka aktivnost koja je izvesno kršenje zakona i ima elemente kriminalne aktivnosti", a neophodno je da nadležni državni organi to istraže.
  • T

    05.12.2023 09:11
    T
    Svesni su i vise od toga da gube Izbore i tu vise nepomaze nijedna prevara jer sve ovo predugo traje jos ova Inflacija i Siromastvo…?!!! Problem je kod njih jer mnogi od njih morace odgovarati i odugovlacice na sve nacine dok predaju Vlast kako bi nekako se izmigoljili sa sto manje posledica?! Ali to im nejce pomoci jer Previse se besa mrznje podele u Narodu skupilo za ovih 11 godina i vise da bi pros ko nekaznjeno!!!
  • ZX

    05.12.2023 08:03
    Vezane ruke
    Građani mogu s pravom da sumnjaju u regularnost izbora, ali ne mogu ništa da urade u vezi toga.
  • Vlada

    05.12.2023 07:59
    Gradjani da sumnjaju a celokupna "opozicija" cuti i igra igranku? Sve mi ovo lici na jedan veliki dogovor. Stranci rekli da se mutivoda ne dira dok ne zavrsi do kraja sa Kosovom, "opozicija" dobija Beograd i do sledecih izbora i vuk sit i ovce na broju. U medjuvremenu, zaduzuj zemlju na maks i ako neko u buducnosti pomisli da igra drugacije nego sto mu se kaze, zatezi omcu. Mui smo jedna najobinija kolonija kojom upravljaju drugi i ovo je sve jedna velika farsa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.