Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti: Protest 6. decembra, a zatim štrajk upozorenja

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti saopštio je da će 6. decembra održati protest, a 15. decembra štrajk upozorenja, zbog neuspešnih pregovora sa Ministarstvom za rad.
Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti: Protest 6. decembra, a zatim štrajk upozorenja
Foto: Pixabay
Protest će biti održan ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj sa početkom u 11.55 časova.
 
Razlog su neuspeli pregovori i teška materijalna situacija u kojoj se nalaze zaposleni u sistemu, teški uslovi rada i neadekvatan predlog za povećanje zarada za pojedine kategorije radnika u rasponu od 500 do 1.500 dinara, što Sindikat ocenjuje kao ponižavajuću ponudu, zbog čega su napušteni pregovori.
Drugi predlog je izneo resorni ministar, koji je ponudio da se svakom radniku do kraja godine dodeli jednokratna pomoć od 10.000 dinara, što su članovi Republičkog odbora odbacili, navodi se u saopštenju sindikata.
 
Štrajk upozorenja biće održan 15. decembra od 11.55 do 12.55 časova.
Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti traži izmenu sistema obračuna zarada kroz utvrđivanje jedinstvene cene rada za sve radnike na nivou od najmanje 5.420 dinara i izmenu koeficijenata u cilju pravičnijeg obračuna i vrednovanja rada svakog radnog mesta, što treba da dovede do povećanja zarada za najmanje 40 procenata na poslovima sa SSS, najmanje 43 procenata za stručne radnike i najmanje 50 procenata za tehničko i pomoćno osoblje.
 
Traži se i hitan početak pregovora radi zaključenja novog kolektivnog ugovora sa unapređenim položajem radnika – priznavanje ukupnog minulog rada, povećanje obima prava kod solidarnih pomoći i unapređenje rada i položaj sindikata.
 
Treći zahtev sindikata je hitno zapošljavanje radnika i njihovo raspoređivanje na prioritetna radna mesta u centre za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite, najkasnije do polovine naredne godine.
  • Nina

    05.12.2023 08:06
    S
    A,koji posao rade zaposleni u centrima za socijalni rad???
    Koliko često, se posvećuju djeci, koja,su smještena u:Hraniteljske Porodice?

    Hvala!
  • Mare

    05.12.2023 07:42
    Ovde se ne radi samo o platama (mada su i one jadne): Administrativni radnik u pisarnici koji zaprima i otvara predmete, ubije se od posla za 45-47k dinara, dok strucni radnik (najcesce za najcrnje stvari u ovom drustvu od kojih se obicnom coveku prevrne zeludac), koga svi mogu da razvlace po sudovima, advokatima, medijima i neznam vec gde jer vecina ne poznaje Zakon i ovlascenja, nema vise od 80k dinara. Ovde se radi o dostojanstvu i zastiti jer vrlo cesto ti ljudi moraju PREPORUCITI Sudu teske odluke a onda su ostavljeni sami sebi bez ikakve zastite (setite se samo slucaja u CSR Rakovica). Poslednja rupa na svirali, vazda dezurni krivci, koji se bave najvecim mukama ovog drustva. Ali neka i odavde svi beze i za neku godinu nece ni tu imati ko da radi.
  • m

    05.12.2023 06:14
    zapošljavanje
    Prioritet broj 1. Nema dovoljno stručnih radnika, a pomoćnog kadra viška.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.