Ko i kako može da vas prisluškuje: Sudija objasnio šta sme a šta ne

Tužilaštvo je trebalo da se oglasi u slučaju tajnog prisluškivanja dvojice pripadnika civilnog društva kod kojih su na mobilnim telefonima pronađeni "tragovi neuspelog pokušaja napada".
Ko i kako može da vas prisluškuje: Sudija objasnio šta sme a šta ne
Foto: Pixabay
Tako su za N1 ocenili bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i sudija Višeg suda u Beogradu Aleksandar Trešnjev. 
 
"U Srbiji prvi put i zvanično otkrivena zloupotreba špijunskog softvera" - ovako o vesti da su na mobilnim uređajima dvojice pripadnika civilnog društva pronađeni "tragovi neuspelog pokušaja napada" pišu strani mediji. Decenijama unazad u javnost dospevaju informacije o nelegalnom prisluškivanju ili praćenju "bezbednosno interesantnih osoba" u našoj zemlji.
O ovom slučaju, prva je izvestila SHARE fondacija kojoj su se aktivisti obratili. Da se napad desio, saznali su od kompanije Apple koja im je poslala upozorenje da su "potencijalne mete državno sponzorisanih tehničkih napada". SHARE fondacija je, dalje, od dve ekspertske organizacije dobila zvaničnu potvrdu da su na njihovim telefonima "pronađeni tragovi neuspelog pokušaja napada".
 
Komentarišući ovaj slučaj, Rodoljub Šabić ističe da procesuiranje ovog slučaja zavisi od procene postupajućeg nadležnog tužioca.
 
"Po mom dubokom uverenju tu postoje indicije, čak mislim i nekakve evidentne sumnje da je počinjeno krivično delo. E sad, da li je tužilac išta preduzeo, mislim da nije. I mislim da je malo verovatno", ocenjuje Šabić.
Aleksandar Trešnjev kaže da postoje dve situacije u kojima neko može neovlašćeno da prisluškuje.
 
"S jedne strane to može i država da radi preko svojih legalnih sistema za prisluškivanje, ali da to radi na nezakonit način, odnosno da radi bez naredbe suda, bez zahteva tužioca prema sudu. Ili, nažalost, danas su informacione tehnologije toliko razvijene da se mogu relativno lako na tržištu obezbediti sredstva za prisluškivanje, pa vas neko može nezakonito prisluškivati", objašnjava sudija Višeg suda u Beogradu.
 
I u jednom i u drugom slučaju, kaže sudija, to je krivično delo.
 
"Ne sme niko neovlašćeno da vas prisluškuje jer je pravo na privatnost komunikacije vaše ustavno pravo i samo neko izuzetno u zakonitom postupku može da vas prisluškuje. Zavisno od većeg broja detalja na koji način je obavljeno prisluškivanje, ko je obavio prisluškivanje, zavisi koliko bi tužilaštvu bilo potrebno vremena da prikupi informacije o tome da li ima dela ili ne", naglašava sudija Trešnjev.
 
I u takvom slučaju, smatra Trešnjev, tužilaštvo bi moralo da reaguje.
 
"Da kaže barem 'jeste, postoji neki postupak, ispitujemo navode' i da nakon što ih ispita to završi pokretanjem krivičnog postpuka ili odbacivanjem", ističe sagovornik N1.
 
Ceo tekst N1 čitajte OVDE.
  • Goranče

    05.12.2023 10:07
    Samo treba dobro da pazimo jer Rusofili i Putinofili nas vuku prema Rusiji i ubaci nam kamenčiće u opanke da ne idemo prema Evropi. Moraćemo što pre da sečemo i da se izolujemo od proklete Rusije. Rusija ide prema propast ali naša Srbija Bogami neće. Zbog Ruskih špijuna, prisluškivanja, anonimnih pretnji Srbija mora hitno u EU.
  • L

    05.12.2023 09:29
    L
    Koliko nas prisliskuju i snimaju zadnjih godina 80% krivicnih dela bi bilo otkriveno i vise!
  • Zanovetalo

    05.12.2023 09:17
    Za to uvek ima razloga
    Jer kad je oligarhija i drzava u pitanju,razlog uvek postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.