Beogradska gimnazija zabranila đacima da dolaze u trenerkama, helankama i da stavljaju kapuljaču

U Trinaestoj beogradskoj gimnaziji je zaživeo "dres kod".
Beogradska gimnazija zabranila đacima da dolaze u trenerkama, helankama i da stavljaju kapuljaču
Foto: Pixabay
Posle saglasnosti Saveta roditelja i Učeničkog parlamenta, uvedena su nova pravila koja se moraju poštovati u ovoj školi. Posle dve opomene učeniku da je došao neprikladno obučen u školu, za treće kršenje pravila sledi - ukor, pišu Novosti
 
Ipak, nijednom učeniku do sada nije izrečena najstroža kazna.
Uprava jedne od prestoničkih gimanzija je, pre početka školske godine, obavestila svoje učenike o pravilima oblačenja, a u tu svrhu je odštampan i plakat. Za primenu neophodna je bila saglasnost Saveta roditelja i Đačkog parlamenta. 
 
Pravila predviđaju da je u školu zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači - u šortsevima ili bermudama, mini-suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama...a zabranjene su i kapuljače.
Iako je mnogima čudno zašto se trenerka našla na listi zabranjenih, upravo je to bio i povod da se reaguje.
 
"Reakcije učenika i roditelja su sjajne, nije bilo primedbe. Deca se pridržavaju pravila. Novi pravilnik smo predložili jer od kada su se deca posle korone vratila u učionice, dve trećine učenika je dolazilo u školu sportski obučeno. Ne zna se da li ste na treningu ili utakmici, a do pre pet godina to je bilo nezamislivo. Dukserice sa kapuljačom su dozvoljene, ali se kapuljača ne može stavljati na glavu", kaže direktor Trinaeste beogradske gimnazije Bojan Vučković.
 
Prema rečima direktora Medicinske škole "Beograd" Predraga Jovanovića, kod njih je zabranjeno nošenje bermuda, kratkih majica, mini-suknji i đaci se, uglavnom, pridržavaju pravila. Velika većina učenika to poštuje, tim pre što se praktična nastava odvija u zdravstvenim ustanovama, gde se mora biti pristojno odeven ili će učenik biti vraćen.
 
Direktorka Devete beogradske gimnazije Tatjana Šuković kaže da ukoliko učenik dođe neprikladno obučen, bude opomenut, ali se u ovoj gimnaziji to vrlo retko dešava. 
  • Novosađanka

    06.12.2023 14:15
    Najbitnije je znanje, ali upravo taj stav profesora, da je on ipak autoritet, iznad učenika, ne mogu doći u istim patikama i profesor i đak. Treba da se zna ko je ko, i upravo takvi vaši stavovi dovode do toga da se danas profesor kao profesija ne poštuje, nipodaštava jer nemaju kulturu ni đaci ni profesori.
    Ako ne pričamo o brendiranoj odeći i obući mogu se sasvim pristojne stvari naći, danas je barem takva ponuda da pristaje svakom džepu. (To je odgovor za loše materijalno stanje, inače ne bih potezala pitanje plata itd.)
  • @novosađanka

    05.12.2023 21:46
    Bitno je znanje!
    Profesori danas jedva imaju para da nahrane svoju decu tako da oblače ono što imaju i mogu.

    I patike, duks i farmerke su ok. Bitnije je da li nešto nauče svoje đake i koliko su posvećeni, da li se trude da đaci shvate, da razmišljaju a ne da bubaju. Imali smo u gimnaziji profesora koji je bio prvi profesor koji je osamdesetih dolazio u patikama u školu a sve što smo u životu od matematike naučili naučio nas je ( i to dobro) baš on! Divan profesor, divan čovek, divan pedagog! Dragi profesore Aco, hvala!
  • Gradjanin

    05.12.2023 17:47
    Dobra odluka
    Trebalo bi na nivou grada zabraniti nošenje šorca, helanki i donjeg dela trenerke van terena ili objekata za sport ili rekreaciju. Znači, ne po ulicama, u javnom prevozu i na javnim mestima jer deluje vulgarno. Jedini izuzetak bi mogli biti biciklisti i džogeri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.