Zaposleni u socijalnoj zaštiti danas protestuju ispred Vlade, štrajk upozorenja 15. decembra

Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti će danas, 6. decembra održati protest u Beogradu.
Zaposleni u socijalnoj zaštiti danas protestuju ispred Vlade, štrajk upozorenja 15. decembra
Foto: Pixabay
Protest će se održati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj sa početkom u 11.55 časova.
 
Razlog su neuspeli pregovori i teška materijalna situacija u kojoj se nalaze zaposleni u sistemu, teški uslovi rada i neadekvatan predlog za povećanje zarada za pojedine kategorije radnika u rasponu od 500 do 1.500 dinara, što Sindikat ocenjuje kao ponižavajuću ponudu, zbog čega su napušteni pregovori.
Drugi predlog je izneo resorni ministar, a to je svakom radniku do kraja godine dodeli jednokratna pomoć od 10.000 dinara, što je takođe odbijeno.
 
Ujedno su najavili da će se štrajk upozorenja održati 15. decembra od 11.55 do 12.55 časova.
Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti traži izmenu sistema obračuna zarada kroz utvrđivanje jedinstvene cene rada za sve radnike na nivou od najmanje 5.420 dinara i izmenu koeficijenata u cilju pravičnijeg obračuna i vrednovanja rada svakog radnog mesta, što treba da dovede do povećanja zarada za najmanje 40 procenata na poslovima sa SSS, najmanje 43 procenata za stručne radnike i najmanje 50 procenata za tehničko i pomoćno osoblje.
 
Traži se i hitan početak pregovora radi zaključenja novog kolektivnog ugovora sa unapređenim položajem radnika – priznavanje ukupnog minulog rada, povećanje obima prava kod solidarnih pomoći i unapređenje rada i položaj sindikata.
 
Treći zahtev sindikata je hitno zapošljavanje radnika i njihovo raspoređivanje na prioritetna radna mesta u centre za socijalni rad i ustanove socijalne zaštite, najkasnije do polovine naredne godine.
  • Novosadanka

    06.12.2023 18:14
    Socijalne sluzbe
    Ne do vam Bog da imate poslasa socijalnim radnikom u Centru za socijalni rad.Tu ustanovu treba totalno reorganizovati da bi bila korisna ljudima a ne kao sada imas utisak da vecina nema empatiju da ih bas briga da pomazu porodici osim ako osete da je lice samo a ima imovinu vrednu u gradu ili dobar konto u banci e tada se razlete o kipte od miline,uzas jedna
  • Ljubica

    06.12.2023 17:23
    Gerontoloski centar novi sad,zaposleni na minimalcu i sami su socijalni slucajevi.
    Drzavna kasa puna a samo za nas nema ni dinara!
    Predsednik i brnaba dele sakom i kapom,vise i sami ne znaju kome bi jos dali a nama nista
    E tako ce dobiti na izborima,NISTA
  • Radnik socijalne ust

    06.12.2023 15:27
    Ljiljo baš da ti sama radiš sa toliko korisnika neverujem,kao da su tebi celu ustanovu dali da ti sama brineš,znam plate su male to je istina i treba ih povećati ali i ti korisnici koji će skuplje platiti smještaj isto tako treba da dobiju za svoj novac uslugu i svi će biti zadovoljni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija