Lajčak: Važne odluke doneti pre evropskih izbora

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak kaže da se normalizacija odnosa Srbije i Kosova ne može postići bez jasne vizije da je to povezano s konkretnim procesom evropskih integracija.
Podsetivši da se u junu sledeće godine održavaju izbori za Evropski parlament, Lajčak je rekao da važno da sve bitne odluke budu donete pre početka izborne kampanje.
 
"Nemojte čekati predugo i nemojte čekati novu Komisiju“, rekao je Lajčak u Briselu na panelu "Proširenje EU: nova geopolitička hitnost“, koji je organizovala organizacija Prijatelji Evrope.
Lajčak je ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine ostvaren napredak u brojnim pitanjima, kao što su tablice, izbori na severu Kosova, nestali, kao i po pitanju koraka za primenu sporazuma o putu ka normalizaciji.
 
"Na normalizaciju odnosa pozitivno utiče i zamah u procesu proširenja", rekao je on uz komentar da je ironično što je zamah stvorio predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov rat protiv Ukrajine.
"Pitanje je da li ćemo moći da iskoristimo ovaj zamah, jer on ne traje večno. Geopolitika je otvorila vrata, ali vas neće uvesti kroz vrata, jer je to i dalje proces zasnovan na zaslugama“, naglasio je Lajčak.
 
On je pozvao zemlje regiona da iskoriste činjenicu da su vrata EU otvorena, istakavši da region mora da shvati da je ovo jedinstvena prilika.
 
"Prvi put vidim da je EU spremnija za Zapadni Balkan nego što je region spreman za EU“, rekao je Lajčak.
 
On je kazao da treba dati šansu Ukrajini i eventualno Moldaviji, ocenivši da će to dati podsticaj i zemljama Zapadnog Balkana i "probuditi ih iz letargije".
 
Generalni direktor za susedstvo i pregovore o proširenju Gert Jan Kopman izjavio je da je za bržu integraciju neophodno da region prevaziđe dugotrajne prekogranične poteškoće i uspostavi zajedničko regionalno tržište.
 
"Ne možemo da primimo zemlje koje imaju zatrovane odnose“, rekao je Kopman.
 
Govoreći o Planu rasta za Zapadni Balkan, istakao je da će on zemljama regiona doneti mnogo novca, ali da "moraju da rade za to".
 
"Uslovi za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine biće usidreni kao uslovi za Plan rasta“, rekao je Kopman.
 
On je dodao i da će zemljama koje blokiraju CEFTA sporazum biti zabranjen pristup unutrašnjem tržištu EU.
  • Zare

    08.12.2023 09:25
    "Berlinski zid" se pomerio na liniju fronta izmedju Ukrajine i Rusije i sve ono zapadno od te linije je Evropa hteli mi to ili ne.
  • Stole

    08.12.2023 08:17
    Eu
    Kažu primiće Ukrajinu u EU gde je standard života na ivici gladi, kriminal i korupcija maksimalna i pre ovoga rata. Mi odmah da priznamo Kosovo nebih nas primili. Severna Makedonija je promenila ime države ušla u Nato priznala Albanski jezik kao službeni i nikad je neće primiti da nagovoriom o Crnoj Gori. Sve laž.
  • xqt

    08.12.2023 07:06
    Sve se radi pogrešno
    "Ne možemo da primimo zemlje koje imaju zatrovane odnose“

    Jasnije od ovoga ne može biti. Ako Srbija neće da prizna Kosovo (bez referenduma u vezi toga), onda čemu toliko vrdalamisanje? Koga vlast laže?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija