Oko 80 odsto korisnika droge u Srbiji doživelo nasilje, polovina kaže da ih je policija zlostavljala

Oko 80 odsto osoba koje koriste drogu u Srbiji doživelo je neki oblik nasilja, a 43,9 odsto njih kaže da ih je policija zlostavljala.
Oko 80 odsto korisnika droge u Srbiji doživelo nasilje, polovina kaže da ih je policija zlostavljala
Foto: 021.rs
To je izjavio danas izvršni direktor organizacije Mreža za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi Milutin Milošević.
 
On je ocenio da postoji stigma u društvu o ljudima koji koriste drogu i da ih članovi porodice često odbacuju.
"Naše istraživanje je pokazalo da je 26 odsto ispitanika doživelo nasilje od strane nekoga iz porodice", naveo je Milošević.
 
Pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Ivana Joksimović je ocenila da društvo nema razumevanja za ljude koji imaju bolest zavisnosti.
"Uglavnom ljudi imaju empatiju prema deci i osobama sa invaliditetom, ali nije tako kada je reč o ljudima koji imaju bolest zavisnosti. Često vlada mišljenje da je neko sam kriv što pati od bolesti zavisnosti", rekla je Joksimović.
 
Predsednik Mreže za politike prema drogama u jugoistočnoj Evropi Nebojša Đurasović rekao je da su žene koje pružaju seksualne usluge često zavisne od opijata i izložene nasilju.
 
"Mi smo prikupili iskaze tih žena i objavili ih u jednoj publikaciji. One kažu da koriste drogu kako bi lakše izdržale taj posao. Korisnici njihovih usluga često ih zlostavljaju", kazao je Đurasović.
 
On je naveo da je veliki broj tih žena nevidljiv za sistem pošto nemaju lična dokumenta.
 
Konferencija o nasilju nad osobama koje koriste drogu sprovedena je u okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".
  • Edmer

    09.12.2023 07:09
    Sirac najplemenitiji
    Ne koristim drog, nisam kriminalac. Policija me je fizički i psihički zlostavlja. Završi se sa sprdačinom. Nemamo saznanja, naznamo šta hoćeš. To su odgovori na žalbe.
  • B

    09.12.2023 05:49
    kakva glupost
    Pa ko je kriv za zavisnost?
    Naravno da su sami krivi.
    A sta je sa nasiljem koje heroinski zavisnici cine nad ukucanima?
    Sta je sa sitnim kradjama i otimacinama koje heroinski zavisnici cine?
    Inace, kljucnu razliku medju zavisnicima cini narkotik od kog su zavisni.
  • Plaćač poreza

    08.12.2023 20:19
    A šta i da očekujemo od policije koja je u Nišu ukrala 63 pištolja koja su građani dobrovoljno predali?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija