Izveštaj GRECO: Srbija ispunila većinu preporuka za sprečavanje korupcije

Srbija je na zadovoljavajući način sprovela, ili se bavila sa deset od 13 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima Grupe država protiv korupcije (GRECO).
Izveštaj GRECO: Srbija ispunila većinu preporuka za sprečavanje korupcije
Foto: Pixabay
Tri preporuke ostale su delimično sprovedene, navodi se u "Izveštaju o četvrtoj rundi evaluacije - Dodatku na drugi izveštaj o usklađenosti" koji je GRECO usvojio na 95. plenarnoj sednici u Strazburu krajem novembra/početkom decembra.
 
Objavljivanjem tog izveštaja biće zatvorena četvrta runda praćenja koja je trajala od 2015.
U zaključcima izveštaja o Srbiji piše da je, kada je reč o Skupštini, većina preporuka GRECO ispunjena na zadovoljavajući način.
 
Ocenjuje se da je dodatno unapređena transparentnost u procesu izrade zakona, državni organi blagovremeno objavljuju nacrte zakona na javnim sajtovima, amandmani se objavljuju onlajn, proces učešća javnosti u preliminarnoj fazi u zakonodavnom procesu je efikasniji.
Preostalo je, kako se navodi, da se u Poslovnik Skupštine unesu konkrenti rokovi.
 
Navodi se i da je upotreba hitnog postupka kod donošenja zakona znatno smanjena, iako do sada nisu uvedena jasnija pravila koja bi dala stroži okvir za tu praksu. Dalje se ocenjuje da je zakon o lobiranju podržan nizom podzakonskih akata, obukama i podizanjem svesti.
 
Takođe se navodi da usvajanje Kodeksa ponašanja poslanika, uz Smernice za primenu, podizanje svesti i obuke predstavljaju veliki korak napred.
 
Kada je reč o sudijama i tužiocima, usvajanje ustavnih reformi omogućilo je sprovođenje većine preporuka GRECO. Većinu Visokog saveta sudstva sada čine sudije izabrane od strane kolega a ukinuto je članstvo po službenoj dužnosti predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti. 
 
Navodi se i da su preduzete mere za jačanje transparentnosti aktivnosti Visokog saveta sudstva i njegovu budžetsku autonomiju. U slučaju Visokog saveta tužilaštva, njegov znatan deo čine tužioci koje su izabrale kolege a članovi koje imenuje Skupština imenuju se u postupku koji jača pluralizam mišljenja i obezbeđue izvesnu depolitizaciju.
 
Međutim, GRECO izražava žaljenje što parlament nastavlja da igra ulogu u imenovanju nekih članova Visokog saveta tužilaštva a ministar pravde ostaje član Saveta po službenoj dužnosti, iako više ne glasa u disciplinskim postupcima.
 
Istovremeno se pozdravljaju normativni okvir i metode za unapređenje objektivnosti i transparentnosti procedura zapošljavanja i napredovanja sudija i tužilaca, kao i jačanje sistema ocenjivanja sudija i tužilaca kako bi se obezebdila transparentnija i pravičnija procedura. 
Ukazuje se i da usvajanje Smernica za sprečavanje neprimerenog uticaja na sudije ide u dobrom pravcu, kao i na ulogu Etičkog odbora Visokog saveta tužilaštva.
 
U zaključcima izveštaja dalje se navodi da se Zakonom o sprečavanju korupcije, izmenjenim po preporukama GRECO, kao i relevantnim priručnicima i smernicama za javne funkcionere, unapređuju pravila o sukobu interesa koja se primenjuju na poslanike i tužioce. Kako se dodaje, to pruža neku osnovu za rešavanje sukoba interesa.
 • Svi

  09.12.2023 19:04
  Katastrofalno promaseni Greco
  Srvija je ekstremno korumpirana, siromašna i nazalost krimogenr geneze, improvizacija drzavnosti.
 • pajo patak

  09.12.2023 12:03
  jel to GRECO deda-mraz?
  vo-ho-ho.
 • Lili

  09.12.2023 09:06
  Na papiru je sve savršeno, u praksi druga priča.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kosovski carinici opet zaplenili Plazmu

Plazma keks iz Srbije na Kosovu plene carinici na administrativnim prelazima, a tržišni inspektori kosovskog ministarstva industrije oduzimaju ga i tokom redovnih terenskih inspekcija, piše KoSSev.