Borba protiv korupcije samo na papiru: "Agencija za sprečavanje korupcije nagrađena za nevidljivost"

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ukazao je da se u Srbiji vodi svojevrsna "borba protiv borbe protiv korupcije".
Borba protiv korupcije samo na papiru: "Agencija za sprečavanje korupcije nagrađena za nevidljivost"
Foto: Pixabay (ilustracija)
To se, navode, "ogleda u usvajanju antikorupcijskih akata pod pritiskom međunarodne zajednice, koji se potom uopšte ne sprovode, zbog čega borba protiv korupcije postoji samo na papiru".
 
BIRODI navodi da se borba protiv korupcije u Srbiji vodi i organizovanjem javnih rasprava o antikorupcijskoj strategiji i antikorupcijskim zakonima u periodu leta, kada je odziv za učešće u javnoj raspravi veoma mali.
"Izbori za nosioce najviših funkcija u Agenciji za sprečavanje korupcije (Veće i direktor, zamenik direktora) se vrše u postupcima koji su netransparentni i u kojima se krši zakon u oblasti sukoba interesa", navodi se u saopštenju.
 
Ističe se da "ne postoji odgovornost za neefikasan rad antikorupcijskih tela, a da se neki od odgovornih u Agenciji za sprečavanje korupcije nagrađuju unapređenjem na viša radna mesta/funkcije".
"Za svoj neefikasan i ‘rad ispod rada’ rukovodioci Agencije za sprečavanje korupcije su nagrađeni neprimereno visokim platama, shodno lošem učinku merenom međunarodnim istraživanjima. Među njima je lista Transparency International, gde je Srbija u padu u odnosu na 2012. godine i trenutno je na 101. mestu, iza Kosova", navodi se u saopštenju.
 
BIRODI navodi i da postoji "nespremnost Agencije za sprečavanje korupcije da u izbornoj kampanji sankcioniše kršenje Zakona o sprečavanju korupcije, čiji je prekršilac i predsednik Aleksandar Vučić".
 
"U Srbiji postoji borba protiv korupcije samo na papiru, u stvarnosti ne. Tome pre svega doprinosi Agencija za sprečavanje korupcije, čije je rukovodstvo za svoju pasivnost i nevidljivost adekvatno platežno nagrađeno. Stvarni borci protiv korupcije i uzbunjivači su predmet pravne i medijske odmazde, dok oni koji čine koruptivna dela su nagrađeni i zaštićeni", navodi BIRODI.
  • Zemlja čudesa

    10.12.2023 21:27
    Ipak...
    Nesumnjivo prvo mesto za potpunu nevidljivost pripada Zagorki Dolovac. Toliko je uspešna u tome da veliki broj ljudi uopšte nije ni čuo za nju.
  • Voki

    10.12.2023 13:59
    Oki
    Tu agenciju treba raspustiti nista ne rade a ubiru velike plate. Cak sta vise oni stite korumpirane ljude. Onaj ko ih je postavio na ta radna mesta taj ih i stiti.
  • Letva

    10.12.2023 13:52
    Fosna
    @Uzbunjivač
    Kad budu radnici smeli da pričaju i sruše priču iznutra. Kad tamnice prestanu da cuvaju tajne. Kad ne prelete na drugu stranu zarad mesta šefa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.