Dačić: U interesu Srbije je da ja budem premijer

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je danas da se o njegovoj kandidaturi za premijera može ozbiljno razgovarati tek nakon objave izbornih rezultata.
Međutim, kako je dodao Dačić, u najboljem interesu Srbije bilo bi da on bude na čelu Vlade. 
 
Dačić, koji je nosilac izborne liste "Ivica Dačić -premijer Srbije", kazao je u intervjuu agenciji Beta da će budući premijer biti iz stranke ili koalicije koja na predstojećim izborima osvoji najviše glasova građana. 
 
"Normalno je da ja, ispred koalicije SPS-Jedinstvena Srbija, budem kandidat za premijera, kao što je nekad ispred Srpske napredne stranke bio Aleksandar Vučić, a ne neko deseti. Smatramo da je u najboljem interesu Srbije da ja budem premijer, ali svakako će premijera predložiti stranka ili koalicija koja na predstojećim izborima osvoji najviše glasova građana", rekao je on. 
Dačić je dodao da je cilj SPS-a da zajedno sa SNS-om i Vučićem ima poslaničku i odborničku većinu. 
 
"Nemam nikakve sumnje da će sledeću vladu ponovo činiti SNS i SPS, zajedno s ostalim strankama koje su s nama u koaliciji", ocenio je. 
 
Upitan da definiše tri najveća problema s kojima se suočavaju stanovnici Srbije, Dačić je rekao da pozicioniranost određenih pitanja često zavisi od aktuelnih događanja. 
"Pitanje Kosova i Metohije u nekoj mirnoj situaciji ne dolazi na sam vrh interesovanja građana. Drugo pitanje je socijalno-ekonomski položaj ljudi i njihova želja za poboljšanjem životnog standarda i sigurnošću radnih mesta. Kao treći problem mogao bih da definišem opštu brigu za društvenu nadgradnju, kao što je obrazovni i zdravstveni sistem i stanje životne sredine", ocenio je Dačić. 
 
Komentarišući navode pojedinih analitičara da, pozivajući se na bivšeg predsednika Slobodana Miloševića SPS vodi regresivnu kampanju kojom najavljuje povratak u devedesete godine, Dačić je rekao da su te tvrdnje "gluposti". 
 
"Mi se ne pozivamo na Slobodana Miloševića, samo odgovaramo na tvrdnje opozicije 'da će se desiti 6. oktobar'. Ja sam im odgovorio da se neće desiti 6. oktobar jer više neće biti 5. oktobra. Opozicija se sada grozničavo trudi da nađe zamenu za (Vojislava) Koštunicu, jer stavovi kvazi evropske i kvazi patriotske opozicije nisu u skladu s nacionalnim interesima Srbije kada su u pitanju odnosi prema Republici Srpskoj, Kosovu i Metohiji ili NATO", naveo je on. 
 
Dodao je da su Slobodan Milošević i Tito (Josip Broz) prošlost. 
 
"Oni su prošlost, a ja sam sadašnjost. A to što je Miloševićev unuk Marko na našoj listi je njegova želja. Marko je iskreni socijalista i on se u SPS nije aktivirao zbog dede. Ta nova generacija socijalista sigurno neće voditi politiku iz devedesetih godina", smatra predsednik SPS-a. 
 
Na pitanje šta garantuje biračima ako i posle izbora SPS bude stranka na vlasti, Dačić je kazao da su prioriteti socijalizam i patriotizam.
 
Komentarišući zamerke da se kao stranka koja se zalaže za socijalizam ne bori dovoljno za prava radnika, Dačić je kazao da ta primedba "nije tačna". 
 
"Više puta sam razgovarao sa sindikatima i nudio im da budu na našoj listi kako bi se u parlamentu lakše borili za svoja prava. Da bi se ostvarila socijalna pravda morate da imate ekonomski razvijeno društvo. Otvoren sam za razgovore sa sindikatima da vidimo na koji način možemo da pomognemo radničkoj klasi", rekao je on. 
Upitan zašto u kampanji ne spominje borbu protiv kriminala i korupcije, iako je Srbija na globalnoj listi "Transparensi internacionala" među najkorumpiranijim zemljama u Evropi, Dačić je rekao da je borba protiv kriminala i korupcije obaveza svih koji se bave politikom, kao i nadležnih državnih institucija. 
 
Upitan da oceni životni standard građana čija je medijalna plata 550 evra, a prosečna penzija 330 evra, Dačić je kazao da je u poslednjih deset godina povećan broj zaposlenih i stranih investicija. 
 
"Stvoreni su uslovi za ekonomski razvoj koji može da donese povećanje plata i penzija. Plate i penzije su značajno povećane, ali to nije dovoljno i s time treba nastaviti", zaključio je Dačić.
  • ex Ministar

    13.12.2023 09:29
    Dačić !? Premijer !?
    "Dačić: U interesu Srbije je da ja budem premijer .."
    - Ma, bićeš ti premijer, ali vlade u senci...zatvorskih zidova...
  • Voja

    13.12.2023 08:09
    Prilika
    Dobra prilika za mladog i perspektivnog lidera SPSa.Srećom nema ukaljanu biografiju :-)
  • Jans

    12.12.2023 23:50
    Kofece se ispraznilo treba jos u interesu je da se skines sa grbace postenih gradjana posle 30god dosadio si i bogu i narodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.