Evropljani podeljenog mišljenja o proširenju EU: Protiv ulaska Srbije 35 odsto

Evropljani su podeljenog mišljenja o tome da li vide korist od proširenja EU, ali i o tome koje države žele da vide kao države članice, pokazalo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne odnose
Evropljani podeljenog mišljenja o proširenju EU: Protiv ulaska Srbije 35 odsto
Foto: 021.rs
Građani Austrije, Danske, Francuske, Nemačke, Poljske i Rumunije u velikoj meri podržavaju ulazak Ukrajine u EU, nešto slabiju podršku imaju Moldavija i Crna Gora, ali nisu entuzijastični u vezi sa prijemom većine država regiona Zapadni Balkan, Gruzije i Turske.
 
Oko 35 odsto ispitanika koje je ECFR upitao kaže da Srbija "ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži EU".
Isti broj ispitanika dao je taj odgovor kada je u pitanju Albanija, a 37 odsto kada je u pitanju Kosovo.
 
Mišljenja su ravnomernije podeljena kod pitanja u vezi sa članstvom Severne Makedonije (26 odsto za, 27 odsto protiv) i Bosne i Hercegovine (28 odsto za, 29 odsto protiv), dok podrška za Crnu Goru iznosi 30 odsto u odnosu na 25 odsto onih koji su protiv.
Kandidatura Turske ima posebno nisku ocenu, širom Evrope, pri čemu više od polovine ispitanika (51 dosto) odgovorilo da joj ne treba omogućiti članstvo u EU.
 
Sa druge strane 44 odsto ispitanika podržava pristupanje Ukrajine, dok samo 27 odsto veruje da ne bi trebalo da bude u mogućnosti da se pridruži EU.
 
Anketa je pokazala najveću podršku za ulazak Ukrajine, u Danskoj (50 odsto) i Poljskoj (47 odsto), a mišljenje je otprilike podeljeno u Rumuniji (32 odsto je za, 29 odsto protiv), u Nemačkoj (37 odsto je za, 39 protiv) i Francuskoj (29 odsto za, 35 odsto protiv). U Austriji je većina od 52 odsto bila protiv.
Međutim, 45 odsto ispitanika je bilo zabrinuto da bi pridruživanje Ukrajine negativno uticalo na bezbednost EU, dok je 25 odsto smatralo da će je poboljšati, dok 39 odsto veruje da će ulazak Kijeva negativno uticati na bezbednost njihove zemlje.
 
Upitani o tome da li treba da dođe do proširenja EU ispitanici u Austriji (53 odsto) i Nemačkoj (50 odsto) rekli su da ne žele da vide da EU kako prima nove članice.
 
Sa druge strane 51 odsto Rumuna i 48 odsto Poljaka reklo je da do proširenja EU treba da dođe.
  • w/e

    12.12.2023 19:52
    hahahahaha
    Cinjenica da preferiraju Ukrajinu naspram drzava sa Balkana samo govori o tome koliko su im isprani mozgovi.
  • Професор

    12.12.2023 19:47
    Код нас је бољи резултат јер је 45% против уласка ан35% за. Није написано колико у ЕУ је за улазак Србије.
  • Bob

    12.12.2023 19:09
    Desiluzion
    Nebi bilo na odmet da se naše medijske kuće malo više zainteresuju za stvarnu situaciju u EU uniji vezanu za život većine radničkog sloja koja živi od prvoga do desetoga u mesecu u bilo kom sektoru ekonomije te stoga pokažu i predoče svima stvarno stanje života tamo.
    Materijala ima na pretek za proizvodnju vrlo interesantnih reportaža umesto emisija za blebetanja iz šupljeg u prazno i tzv. zabavnog programa kojeg više ni penzioneri ne gledaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.