Ko je Milica Đurđević Stamenkovski: "Borkinja za Kosovo i Metohiju i porodične vrednosti"

Zavetnici i Dveri na parlamentarne izbore 17. decembra nastupaju zajedno, a prva na listi je Milica Đurđević Stamenkovski.
Ko je Milica Đurđević Stamenkovski: "Borkinja za Kosovo i Metohiju i porodične vrednosti"
Foto: 021.rs
Ovo je prvi put da ove dve stranke istupaju zajedno na izborima, a nakon zajedničkog organizovanja protesta početkom godine povodom kosovskog pitanja i potpisivanja francusko-nemačkog plana za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Proteste su tada organizovali zajedno sa Novom Demokratskom strankom Srbije i Pokretom za obnovu kraljevine Srbije.
 
Srpska stranka Zavetnici je na prethodnim izborima osvojila 10 mandata u Narodnoj skupštini, čime je postala deo opozicije unutar samog parlamenta. Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica ove partije, bila je i predsednica poslaničke grupe.
 
Poslednjih godina postala je veoma poznata u opozicionom krugu, a podršku publike Zavetnici su stekli i preko društvenih mreža, dok se nadimak "Milica Zavetnica" ustalio.
Ko je Milica Đurđević Stamenkovski?
 
Milica Đurđević Stamenkovski rođena je 21. jula 1990. godine u Beogradu. Završila je Prvu beogradsku gimnaziju, a zvanje diplomirane politikološkinje stekla je na Fakultetu političkih nauka. Otac joj je Rajko Đurđević, pisac i ratni reporter.
 
Kako navodi u svojoj biografiji, nakon srednje škole kreće da se bavi aktivnije politikom i organizuje svoje prve mitinge i demonstracije za očuvanje Kosova i Metohije.
Pokret Zavetnici osnovan je početkom 2012. godine, a ona je bila među osnivačima zajedno sa sadašnjim suprugom Stefanom Stamenkovskim. Po osnivanju pokreta je bila portparolka, a 2019. godine nastaje Srpska stranka Zavetnici, čija je predsednica.
 
Više puta je ova stranka pokušavala da uđe u Narodnu i u beogradsku skupštinu, ali je to tek uspela na parlamentarnim izborima 2022. godine.
 
Prvi put su se kandidovali na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine, kada je bila prva na listi, a nastupili su u koaliciji "Patriotski front" zajedno sa Saborom srpskog jedinstva, NP - Preporodom Srbije i Slobodnom Srbijom - Niš.
 
Sledeći put su pokušali da se kandiduju 2016. godine, kada su samostalno nastupili na izborima, ali nisu prešli cenzus.
 
Dve godine kasnije pokušavaju da uđu u beogradsku skupštinu, ali ni tada ne uspevaju. Kampanja  Zavetnika za ove izbore, međutim, ostaje zapažena po nečemu drugom.
 
Zavetnici su na prostorijama Kuće ljudskih prava zalepili plakate kojima su izrazili protivljenje kandidaturi osnivačice Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić za Nobelovu nagradu za mir. Nekoliko dana kasnije su i prostorije Žena u crnom, Centra za kulturnu dekontaminaciju i Ne davimo Beograd izlepili nalepnicama sa natpisima "Strani agenti" i "Zatvoreno od 4. marta".
 
U maju te godine je Komitet pravnika za ljudska prava (YUKOM) podneo je protiv Milice Đurđević Stamenkovski krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. 
 
Đurđević Stamenkovski je tim povodom navela da podnosioci krivične prijave navode da je podstrekivala diskriminaciju time što je, kako navodi, zatražila da se zaustavi finansiranje "antiustavnih NVO iz budžeta Grada Beograda", kao i da nije bilo elemenata za krivično delo.
 
Zavetnici su učestvovali na izborima i 2020. godine, a tek dve godine kasnije uspevaju da pređu cenzus i osvajaju deset mandata u Skupštini Srbije. Takođe, bila je i kandidatkinja za predsednicu Srbije na izborima 2022. godine.
 
U prošlom, 13. savezu Narodne skupštine, bila je prva na listi, a poslanički mandat joj je potvrđen 1. avgusta 2022. godine.
 
Tokom svog mandata bila je predsednica Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, zamenica predsednika Odbora za Kosovo i Metohiju i zamenica člana Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Takođe, bila je i članica Delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti.
 
Prema podacima Otvorenog parlamenta, tokom zasedanja Skupštine Srbije imala je 57 govora, kao i tri predložena zakona.
 
Desno orijentisana politika
 
Stranka Zavetnici i njihova predsednica Milica Đurđević Stamenkovski protive se nezavisnosti Kosova i francusko-nemačkom planu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, kao i uvođenju sankcija Rusiji. Zbog ovoga su učestvovali više puta u organizovanju protesta i demonstracija tokom godina.
 
Kako navodi u svojoj biografiji na zvaničnoj Internet stranici Zavetnika, istaknuta je borkinja za "očuvanje porodičnih vrednosti i nacionalno odgovornu politiku".
 
Borba za očuvanje porodičnih vrednosti se, izgleda, ogleda u borbi protiv istopolnih zajednica, ali i pravima žena i abortusa.
 
"Svake godine zvanično i nezvanično izvrši se 100.000 abortusa. To je 100.000 dece manje. To je 100.000 duša koje nisu rođene, to je 100.000 života koje smo mi izgubili", rekla je nedavno predsednica stranke Zavetnici u videu koji je objavila na svom profilu na društvenoj mreži X. Ipak, prema podacima Institut zа јаvnо zdrаvljе "Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut", tokom 2022. godine bilo je prijavljeno 11.306 prekida trudnoće. Najzastupljeniji su bili medicinski prekidi trudnoće (legalni prekid trudnoće).
 
Đurđević Stamenkovski iza sebe nema kontoverzi. Međutim, opozicija često stranku Zavetnike povezuje sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.
Jedna od popularnijih vesti koje se tiču predsednice Zavetnika proširila se u momentu kada se porodila sa blizancima. Nekoliko medija prenelo je vest da je dečacima dala imena Kosovo i Metohija, što je ona kasnije demantovala.
 
"Verujte da sam više razmišljala o Zeti i Raški, ali pošto su momci, moraćemo drugačije. U svakom slučaju, Brisel i Berlin neće biti", navela je ona na društvenoj mreži X.
 
Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, kao narodna poslanica u Skupštini Srbije mesečno zarađuje 139.008,05 dinara. Vlasnica je dvosobnog stana od 66 kvadrata, a koji je stekla preko Ugovora o poklonu. Takođe, ima automobil "mercedes b-klase", 2011. godište, koji je stekla kupovinom.
  • Yy

    14.12.2023 22:30
    Yy
    Obican Vucicev Satelit sa Obradovicem za odvlacenje glasova!
  • 15%

    14.12.2023 22:07
    Prošli izbori su Dveri i Zavetnici odvojeno imali 8%. A sada pošto je tema svih tema ovih izbora Francusko-Nemački plan, kao i činjenica da su se Dveri i Zavetnici susreli sa Lavrovom i Zaharovom u Skoplju, a recimo Dačić i Vučić nisu uspeli da se sretnu sa Lavrovom, a to proruski glasači pažljivo prate. Na izborima u nedelju koalicija Dveri-Zavetnici će imati oko 15%, na račun SNS-a i SPS-a
  • Goran

    14.12.2023 20:28
    Ovoj gospodji su naprednjaci na svim izborima sakupljali glasove,to znam iz prve ruke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija