VIDEO Održan skup inicijative ProGlas u Beogradu: Nećemo se povlačiti pred ljudima gorim od nas

U Beogradu je održan skup inicijative ProGlas.
Skup, pod sloganom "Beograde, vrati se sebi", održan je na Trgu Nikole Pašića koji su u potpunosti ispunili građani, a događaj je moderirao Zoran Kesić.
 
Kesić je kazao da Beograd voli najviše na svetu, te da ne da da mu neko na izborima 17. decembra "uzme glas".
 
"Kada voliš nešto najviše na svetu, valjda je normalno da ne daš da ga neko pravi ružnim i ne daš da neko bude nevaljao i bezobrazan... To 'ne dam' ima svoje vreme i mesto i zove se izbori 17. decembra", rekao je Kesić.
 
 
 
ProGlas je do sada potpisalo više od 180.000 građana. 
 
Jedan od inicijatora "ProGlasa", reditelj Srdan Golubović, naveo je da zbir zajedničkih glasova građana može mnogo da promeni na izborima.
 
"Danas nas ima preko 180.000, a počelo je sa nas 14. Želimo da živimo u uređenoj, demokratskoj i sigurnoj zemlji. Ne tražimo previše, to je najmanje što jedna normallna zemlja treba da ponudi svojim građanima", rekao je Golubović na završnom skupu.
 
Novinar Predrag Peca Popović obratio se okupljenima na Trgu Nikole Pašića rečima da je "ProGlas" pokrenula reč godine - duhoklonuće.
 
"Nas ima četvrt miliona. Taj broj nas obavezuje, 'ProGlas' je potpisalo 100.000 Beograđana i 15.000 penzionera. To je dokaz da nismo svi potkupljivi. A kada neko bojkotuje izbore, to je znak predaje", poručio je Popović.
 
Kao specijalna gošća, okupljenima se obratila i potpisnica inicijative, tužiteljka Bojana Savović, rekavši da se sloboda brani podizanjem glasa i izlaskom na izbore.
 
"Nećemo se povlačiti pred ljudima gorim od nas, koji su spremni na sve. Pozivam sve vas da se probudimo iz kolektivne kome i da se uključimo u svoje živote", rekla je Savović.
 
 
Glumac Nikola Kojo, takođe potpisnik inicijative, ocenio je da da se u državi danas dešava neskriveni kriminal i divljanje mafije kakvo se do sada ovde nikada nije desilo.
 
"Uvedite sistem smenjivosti i neka vam to uđe u naviku. Narod je država i narod je vlast. Nisu svi isti i vi se pitate", rekao je Kojo.
 
Jedan od pokretača inicijative, glumac Dragan Bjelogrlić, ocenio je da je Srbija počela da se budi.
 
"Da li se dovoljno probudila videćemo 17. decembra. Ali Beograd se definitivno probudio i rešio da se vrati sebi. Izbori u nedelju su prilika da se mi građani izvinimo Beogradu za desetogodišnje povlačenje", rekao je Bjelogrlić.
 
On je pozvao građane na izbore 17. decembra uz poruku "da nam se ovo zlo više nikad ne desi".
 
Inicijativu je pokrenulo 14 uglednih pojedinaca, među kojima su akademici, profesori, glumci, reditelji, pisci, novinari. Neki od pokretača su bivši predsednik SANU Vladimir Kostić, bivša rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, novinarka Biljana Stepanović, akademik Ljubomir Simović...
 
"Srbija je naša zemlja i zato je ovo zajednička borba u kojoj treba da dokažemo kakvi smo i koliko nas je. Ta borba je zasnovana na lekcijama prošlosti, jasnom uvidu u sadašnjost i, što je ključno, posvećena budućnosti Srbije", piše u inicijativi ProGlas.
 
Od pokretanja inicijativa organizovano je dvadeset tribina u gradovima širom Srbije, na kojima je ukazivano zašto je važno da ljudi glasaju i na kojima se razgovaralo o stanju u društvu.
  • pajo patak

    15.12.2023 14:50
    @zztop
    Uz dužno poštovanje: nije cilj da više naroda dođe, nego da više naroda izađe.
  • NS

    15.12.2023 12:59
    NS
    Bravo za Proglas, svaka cast ovim ljudima!
  • Славка

    15.12.2023 08:37
    Šta bi od obećanja posle petog oktobra ,mnogo vremena truda mudrosti odricanja da dođemo u ravnotežu a i glumci da se trude da ne glume uloge beskrupuloznog nasilja u serijama sa svakom drugom rečju psovka !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.