Bez epiloga: Za kršenje izborne tišine tokom prošlogodišnje kampanje niko nije odgovarao

Informacija za pokretanje postupka protiv TV Hepi i TV B92 za kršenje izborne tišine tokom prošlogodišnje izborne kampanje izgubila se između regulatornog tela i nadležnog državnog organa.
Bez epiloga: Za kršenje izborne tišine tokom prošlogodišnje kampanje niko nije odgovarao
Foto: Pixabay
Iako REM u završnom izveštaju za kampanju 2022. navodi da je o kršenju izborne tišine dve privatne televizije sa nacionalnom frekvencijom obavestio nadležni državni organ, Prekršajni sud u Beogradu u odgovoru Insajderu tvrdi da prema njihovoj evidenciji REM nije podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
 
Na samom početku izborne tišine pred izbore 2022, u večernjim minutima repriziran je jutarnji program TV Hepi. Voditelji, sagovornici, analitičari - svi jednoglasno veličali su predstavnike vlasti, dok su u negativnom kontekstu pominjali opoziciju.
Još drastičniji slučaj dogodio se na drugoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.
 
Usred izborne tišine, popodne, TV B92 emitovala je emisiju Fokus i u okviru nje pustila prilog u kome jedan od predstavnika vladajuće stranke iznose ozbiljne optužbe na račun predstavnika opozicije, a zatim i prilog sa rezultatima istraživanja određene agencije sa procenama koja stranka će koliko glasova dobiti na izborima 3. aprila.
I sve to uočilo je Regulatorno telo.
 
"S obzirom na to da je funkcioner stranke koja učestvuje na izborima i koji je kandidat na listama dobio mogućnost da u periodu izborne tišine iznese teške optužbe na račun političkih protivnika, koje imaju karakter krivičnog dela, te da oni nisu bili u mogućnosti da na optužbe odgovore na regularan način samom okolnošću da je u toku izborna tišina, postupak pružaoca medijske usluge nije u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika", navodi REM u svom završnom izveštaju.
 
Zbog svega toga, Savet Regulatornog tela za elektronske medije donosi odluke u kojima navodi da zbog kršenja Zakona o izboru narodnih poslanika obaveštava nadležan državni organ.
 
Odluka da se prijave TV Hepi i TV B92 doneta je na sednici 4. aprila, ali do danas ne znamo epilog ovih prijava. 
 
Prekršajni sud čak u odgovoru Insajderu tvrdi da im REM prijave nikada nije ni poslao.
 
"Obaveštavamo vas da zbog prekršaja člana 6 Zakona o izboru narodnih poslanika, REM nije podnosio zahteve za pokretanje prekršajnog postupka prema našoj evidenciji", navodi Prekršajni sud u odgovoru Insajderu.
Još dva slučaja bez epiloga
 
Ovo nisu jedina kršenja pravila na televizijama sa nacionalnom frekvencijom tokom prošle predizborn kampanje za koje ne postoje epilozi.
 
Tako je TV B92 u svom informativnom programu u emisiji Vesti, kao jedan od priloga, objavila izborni sadržaj vladajuće stranke čime je u okviru redovnog informativnog programa izbornu listu učesnika na izborima dovela u favorizovan položaj. REM je prekršaj primetio i kod TV Pink koji je pod oznakom "Vesti" sat vremena prenosio predizborni skup vladajuće stranke koji nije bio odvojen i naznačen kao "politički marketing".
 
U oba slučaja REM je konstatovao prekršaj i o tome obavestio Prekršajni sud, ali epiloga do danas nema. Kako navode u Prekršajnom sudu za Insajder, postupci su u fazi izvođenja dokaza.
 
Inače, prema zakonu, zabranjeno je 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta da se u medijima i na javnim skupovima objavljuju procene rezultata izbora, javno predstavljaju kandidati na izborima za narodne poslanike i njihovi izborni programi i pozivaju birači da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste.
 
Kršenje ovih pravila spada u prekršaj, a novčane kazne kreću se i do 600.000 dinara, podseća Insajder.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija