Demostat: Evropska unija prepoznaje licemerje Beograda

Iako zvaničnici Srbije često upotrebljavaju sintagmu da je članstvo u Uniji strateški cilj naše zemlje, njihov narativ, kao i ono što se plasira u većini medija, obeležen je oštrinom prema EU.
Demostat: Evropska unija prepoznaje licemerje Beograda
Foto: 021.rs
Mnoge činjenice koje se odnose na projekte i pomoć Brisela ili se u potpunosti prećutkuju, ili se o njima govori nedovoljno, tako da građani Srbije nisu svesni šta evropske integracije u praksi znači, piše Demostat koji je u svojim dosadašnjim analizama, između ostalog, došao do zaključka da anti-EU sentiment dominira ne samo u prorežimskim tabloidima, već i na javnom servisu.
 
Deklaracija usvojena na najnovijem samitu EU-Zapadni Balkan jasno je pokazala da je Brisel itekako svestan licermerja vlasti u Srbiji, koja neretko prikriva podatke o obimu ekonomske pomoći i investicija Evropske unije u našoj državi, piše Demostat.
Demostat podseća na to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u izjavama pominje "antisrpski odnos Evropske unije", a jednom prilikom je kazao i kako su nam iz EU "poručili da treba da budemo ponizniji".
 
S druge strane, u više prilika je istakao da očekuje finansijsku podršku EU Srbiji, uključujući najavljene investicije. Kako je naveo tokom nedavne posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Beogradu - "plan rasta koji je iznela (Fon Der Lajen) od suštinskog je značaja za Srbiju".
Iako se u navedenom segmentu Deklaracije o potrebi da se pomoć i podrška EU Zapadnom Balkanu učini vidljivijom Srbija ekplicitno ne pominje, Demostat je poređenjem javnog diskursa ostalih zemalja regiona koje teže članstvu u Uniji zaključio da naša zemlja ima najizraženiju tendenciju da nedovoljno javnosti predočava značaj finansijskih sredstava koja stižu iz Brisela.
 
Takva situacija je paradoksalna, ako se uzme u obzir podatak da je EU najveći trgovinski partner Srbije, da većina investicija stiže upravo iz država članica Unije, te da većina pripadnika srpske dijaspore živi upravo na Zapadu – u zemljama EU i Americi.
 
Stepen podrške građana Srbije za članstvo u EU bio bi, nesumnjivo, znatno veći ukoliko bi vlasti, od najvišeg republičkog nivoa do onih u lokalnim sredinama, češće i konkretnije govorile o projektima koji ne bi mogli da budu sprovođeni bez sredstava koje izdvaja Evropska unija. Ilustracije radi, EU je donirala 600 miliona evra za rekonstrukciju pruge Beograd-Niš, navodi Demostat.
 
Takođe, prema zvaničnim podacima najmanje 1.300 poljoprivrednika u Sriji iskoristilo je mogućnost da unapredi svoje domaćinstvo kroz IPARD - instrument Evropske unije za pretpristupnu pomoć ruralnom razvoju, i u te svrhe Brisel je dosad izdvojio 288 miliona evra.
 
Na veoma dugačkoj listi projekata nalazi se i sporazum "Horizont Evropa", na osvnovu kojeg je Srbiji omogućeno da pristupi budžetu EU za istraživanje. Kako se navodi: "Srpske naučnoistraživačke organizacije biće u ravnopravnom položaju sa organizacijama iz zemalja koje su punopravne članice Unije".
 
Ono o čemu se nedovoljno govori jeste i podatak da je EU do sada uložila više od 580 miliona evra u zaštitu životne sredine u Srbiji, pri čemu je Srbija uložila oko 310 miliona evra, što je, dakle, ukupno 890 miliona evra, a više podrške je dostupno kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan.
U tom kontekstu, EU navodi: "Najvažniji rezultati podrške Evropske unije Srbiji su izgradnja mreže stanica za merenje kvaliteta vazduha, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli, Vrbasu, Raški, Nišu, Kraljevu, Brusu i Blacu. Oni uključuju i obnovu vodovoda u Požarevcu, Inđiji i Petrovcu na Mlavi. Takođe, u Velikom Gradištu je iz temelja izgrađen vodovod."
 
Tekst u celosti čitajte na sajtu Demostata.
  • Stevan

    16.12.2023 20:33
    Eu
    Neka EU,koja je NATO, plati odštetu za bombardovanje oko 250 mlrd Eur i sve ok. Ne moraju više ni da nam se jave.
  • Dušan l

    16.12.2023 19:25
    Za dexa
    Da li je neko ispunio obaveze koje je prihvatio, ne odlučuje onaj ko ih je prihvatio,nego onaj ko je postavio obavezu.Tu ne treba velika pamet.
  • Nena

    16.12.2023 19:24
    Demostat
    Za svu tu siću mi treba da damo Kosovo,malo sutra!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.