Međunarodni posmatrači: Na izborima u Srbiji uočene nepravilnosti

Na izborima u Srbiji bilo je nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, a u kampanji koja im je prethodila uočeni su ozbiljni problemi, izjavili su predstavnici međunarodnih posmatračkih misija.
Međunarodni posmatrači: Na izborima u Srbiji uočene nepravilnosti
Foto: 021.rs
Šefovi međunarodnih posmatračkih misija su naveli da su uočili neravnopravan tretman političkih stranaka u medijima i neravnopravne uslove, uz dominaciju vladajuće stranke koja je imala "sistematsku prednost".
 
Predstavnici misija, koje su ukupno imale 357 posmatrača, naveli su da su fundamentalne slobode uglavnom poštovane, ali da je bilo oštre retorike, pristrasnosti medija, pritisaka na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa.
 
Šef posmatračke misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Albert Jonson rekao je da su izbori tehnički bili dobro organizovani i da su birači mogli da se opredeljuju između dosta političkih opcija, ali da je šef države bio "previše prisutan u medijima" i da je "zajedno sa vladajućom strankom stvorio nepravedne uslove za učesnike izbora".
"U kampanji je dominirao predsednik Aleksandar Vučić, bilo je agresivne i zapaljive retorike, polarizacije, lične diskreditacije. Sloboda izražavanja i okupljanja je uglavnom poštovana tokom kampanje, ali su pritisci na javni sektor i prikupljanje glasova u javnom sektoru uticali da ne može da se napravi slobodan izbor", kazao je Jonson.
 
Naveo je da je uočen "veliki uticaj vlade na gotovo sve medije" i da je opozicija isticala da nije imala pristup mnogim medijima, naročito pre izbora, dodajući da su "dobili nekoliko izveštaja da su novinari sa kritičkim stavom često na meti napada političara i provladinih medija".
 
Jonson je rekao da je izborni dan "protekao uglavnom dobro", ali da je bilo nepravilnosti, koje se odnose na postojanje preminulih osoba u biračkim spisokovima i dolazak birača iz drugih zemalja da glasaju.
Upitan da li su uočene nepravilnosti dovoljno ozbiljne da dođe do poništavanja glasanja, Jonson je rekao da "nisu u poziciji da govore o efektima takve prakse".
 
"Nismo u poziciji da govorimo o poništavanju glasanja, to nije deo našeg mandata. Ali govorili smo o ovim stvarima u našim preporukama, one se odnose na efektivno upravljanje izbornim procesom. Ostajemo u kontaktu sa vlastima Srbije i ispratićemo sve u vezi sa tim preporukama", kazao je Jonson.
 
Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Stefan Šenah rekao je da je ta organizacija nekoliko puta izrazila zabrinutost zbog "kulture vanrednih izbora i instrumentalizacije izbornih ciklusa", navodeći da to "podriva poverenje javnog mnjenja u demokratske institucije i izborni proces, što je komponenta nazadovanja u demokratiji".
 
Naveo je da je jedna od zabrinutosti i "ključna uloga u kampanji predsednika države koji nije bio kandidat".
 
"On je na pohvalan, pristrasan način tretiran u medijima, što je njegovoj partiji dalo prednost. To ozbiljno podriva fer uslove u izbornom takmičenju jer bi predsednik trebalo da bude neutralna figura koja odražava državno jedinstvo", kazao je Šenah.
 
Šenah je kazao da su pristrasno izveštavanje u medijima, nepravdeni izborni uslovi i navodne manipulacije glasovima "veoma ozbiljni problemi kojima institucije moraju da se posvete".
 
Šef delegacije Evropskog parlamenta Klemen Grošelj rekao je da su uočili "zabrinjavajuće elemente" u kampanji, poput "slabog nivoa političke debate, pritisaka na birače, lične diskreditacije protivnika i oštre retorike", uključujući protiv novinara i predstavnika civilnog društva.
 
Grošelj je rekao da su posmatrači primili nekoliko izveštaja o masovnoj registraciji birača izvan Srbije, koji su glasali u Beogradu, i dodao da pozivaju vlasti da to istraže na temeljan način i da primene preporuke koje su izneli.
 
Šefica delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Fara Karimi rekla je da je održavanje trećih parlamentarnih izbora za manje od četiri godine "narušilo poverenje javnosti u demokratske institucije".
 
"Na izborima smo zapazili više nepravilnosti, uključujući nepoštovanje procedure čuvanja materijala, grupno glasanje, narušavanje tajnosti glasdanja. Videli smo ozbiljne neregularnosti poput kupovine glasova", kazala je Karimi.
 
Ona je rekla da su izrazili zabrinutost u vezi sa očuvanjem sloboda govora i odnosom prema borcima za ljudska prava i novinarima koji su se, kako je navela, suočili sa pretnjama i upozorenjima.
  • Marica

    18.12.2023 23:27
    ma nije moguce da su se oglasili tek kad je narod izasao na ulicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija