Evropski posmatrači: Režim u Beogradu na masovnu kritiku reaguje klevetama i ličnim napadima

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić napala je dvojicu austrijskih socijaldemokratskih političara - parlamentarca EU Andreasa Šidera i saveznog savetnika Stefana Šenaha.
Evropski posmatrači: Režim u Beogradu na masovnu kritiku reaguje klevetama i ličnim napadima
Foto: 021.rs
To je učinila ne samo na Tviteru, već i u jutarnjem programu provladine TV Pink, ocenjujući njihove postupke nakon izbora "nepristojnim", piše austrijski Standard.
 
Brnabić je optužila dvojicu izbornih posmatrača da se navodno ne pridržavaju kodeksa ponašanja i da su, iako nisu konstatovali nepravilnosti u svojim zapisnicima sa poseta biračkim mestima tokom izbornog dana u Srbiji, ipak kritikovali izbore, dodaje se u tekstu.
Kako piše list, izborna posmatračka misija OEBS-a i Evropskog parlamenta utvrdila je zloupotrebu javnih resursa, nedostatak razdvajanja zvaničnih funkcija i aktivnosti kampanje, kao i zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući slučajeve kupovine glasova.
 
O manipulaciji informacijama i "kulturi prevremenih izbora", koja je smanjila poverenje javnosti u demokratski proces i institucije koje njime upravljaju, takođe su raspravljali posmatrači, ali i o diskreditovanju protivnika. Posebnu kritiku izazvala je činjenica da su u nedelju na glasanje u Beograd došli ljudi iz susedne Bosne i Hercegovine, iako ne žive u glavnom gradu Srbije, navodi se.
Ali i pored obimnih i brojnih kritika, Brnabićeva je sada izdvojila Šidera i Šenaha i pokušala da okleveta dvojicu političara. Optužila ih je da su razgovarali sa medijima Junajted grupe, u čijem sastavu je N1 koji je jedan od retkih nezavisnih i kritičnih medija u Srbiji, prenosi Standard.
 
Prema pisanju tog lista, Brnabić je kritikovala Šidera zbog susreta sa srpskim opozicionim političarem Draganom Đilasom u Beču. Navodi se, međutim, da se Šider sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Srbiji pre izbora, što Brnabić nije pominjala.
 
"Mislim da je važno naglasiti da ni Šenah ni Šider nikada u svojim političkim karijerama nisu rekli nijednu lepu reč o Srbiji", optužila ih je Brnabić.
 
"Režim u Beogradu na masovnu evropsku i međunarodnu kritiku reaguje klevetama i ličnim napadima", rekao je Šider o napadima Brnabić.
 
"Ovo pokazuje da smo pogodili tačku. Očigledno Vučić i oni oko njega postaju nervozni. EU ne sme da gleda na drugu stranu kada se krši vladavina prava. Potrebna je nezavisna istraga o navodima o manipulaciji", dodao je Šider za Standard.
 
Na meti kritika i Dojče vele
 
Austrijski političari nisu bili jedini na meti. Kako piše Standard, provladini mediji optužili su Dojče vele i nemačku politiku za mešanje u Srbiji.
 
Posle izbora održavaju se demonstracije ispred sedišta izborne komisije u Beogradu. Demonstranti su pozvali da se lokalni izbori u Beogradu ponište, jer sumnjaju na manipulaciju. Srpski provladini mediji su naknadno tvrdili – kao što Kremlj često čini – da se iz inostranstva priprema scenario Majdana. Srbija bi trebalo da bude destabilizovana, piše bečki list.
 
"Večernje novosti" su pisale da je Nemačka umešala prste u protest: "Interesovanje zapadnih službi za izbore u Srbiji nije se smanjilo ni nakon zatvaranja birališta, a posebno su Nemci bili aktivni u podsticanju protesta prozapadne opozicije. Prema saznanjima Novosti, upravo njihovi obaveštajci svojim pipcima podgrevaju nasilje koje se sprovodi ispred sedišta Republičke izborne komisije, a sve pod izgovorom navodne krađe".
 
"Reč je o hibridnom operativnom i propagandnom ratu za preuređenje političke panorame tako da u Beogradu dođe na vlast opcija koja bi sprovodila interese zapadnih centara moći", navode Novosti.
 
Nemački medij Dojče vele odbacio je navode da su oni bili umešani u aktuelne antivladine proteste. "DW ne zastupa politički stav u Srbiji i stoga zauzima neutralan stav o postizbornim protestima", navodi se u saopštenju.
 
Predsednik Vučić je najavio da će napisati pismo o "mešanju važne zemlje EU u unutrašnje odnose i izborni proces u Srbiji". Vučićev gnev možda ima veze sa činjenicom da je nemačko Ministarstvo spoljnih poslova posle izbora saopštilo da bi neregularnosti poput onih na srpskim izborima bile "neprihvatljive" za zemlju kandidata za članstvo u EU.
 
Nezavisna izborna posmatračka misija CRTA saopštila je da postoji osnovana sumnja da je na izborima 17. decembra došlo do organizovane migracije birača u tolikoj meri da je to moglo presudno uticati na ishod. To se odnosi na "fantomske glasače" u Beogradu, ljude koji su glasali u Beogradu, a zapravo ne žive tamo.
 
"Prijavom fiktivnog prebivališta radi glasanja na lokalnim izborima van svog grada ili opštine krše se zakoni kojima se reguliše prebivalište građana, čime se ugrožavaju principi izborne ravnopravnosti i garantovano pravo građana da biraju svoju lokalnu samoupravu. Sada postoje brojne fotografije i video snimci organizovanih prevoza birača iz drugih gradova", saopštila je CRTA, prenosi Standard.

 
  • Plaćač poreza

    23.12.2023 14:51
    Vučić ako ovako nastavi da krši međunarodno pravo i zloupotrebljava RS za svoje lične manipulacijom i laže ceo svet može se desiti da međunarodna zajednica ukine RS. Mogu da joj uvedu sankcije kao što su već Dodiku i njegovim saradnicima kao što su i Vučićevim saradnicima Radoičiću i Vwselinoviću. Da joj uvedu sankcije kao i 90-ih. Mogu i nama da uvedu sankcije. Da na nekoj konferenciji zatraže da i građani FBiH imaju pravo glasa u Sandžaku. Vučić se igra sa vatrom. Ovde prosipa priču da nas ceo svet mrzi zato što je on pokrao izbore čime je izvršio napad na Ustavni poredak ove države.
  • Nisu

    23.12.2023 13:20
    bili izbori vec sramna farsa vlasti srbije, fijasko jednog naroda kome je sopstvena vlast svesno urušila kredibilitet u očima svetske javnosti.
  • TsiBB

    23.12.2023 13:13
    Kao nekad!
    Što je više kleveta i laži,
    drug nepomenik nam je draži i draži!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija