Danas je Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru

Rimokatolička crkva i sve crkve zapadnog obreda večeras slave Badnje veče, najavljujući sutrašnji Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.
Danas je Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru
Foto: Pixabay
Badnji dan, pravi porodični praznik, provodi se u pripremama za Ponoćnu misu. Pre odlaska u crkvu, uz mnoštvo različitih običaja, porodica se okuplja za prazničnim stolom.
U katoličkim krajevima večera je obično posna, mnogi čak ne jedu ništa do večere. Dolaze čestitari koji, kao pastiri, najavljuju dolazak Božića, potom se odlazi u crkvu.
Katolički vernici dolaze na poklon jaslama Bogomladenca koje se, tradicionalno, postavljaju u svim hramovima, podsećajući na poklonjenje tri mudraca sa Istoka koji su, prema predanju, stigli u Vitlejem prateći 40 dana najsjajniju zvezdu koja se zaustavila tačno iznad pećine Rođenja.
 
U kućama se postavlja venac-advent, ispleten od slame i borovih grančica, sa četiri crvene sveće koje se pale jedna po jedna, svake nedelje uoči Božića.
  • Naucnik

    24.12.2023 11:01
    Astronom
    SPC u kraljevini Jugoslaviji za vašu informaciju su usvojili Novi kalendar

    Ali današnji popovi neki ne daju da se ispoštuje ta odluka jer žele da nas sto vise razlikuju od braće katolika da licimo na putinove Ruse
  • Miki

    24.12.2023 10:44
    Postovanje
    Treba postovati svaku veru i naciju, bog je jedan. Samo mi nije jasno kako sada ukrajinci, na ailu moraju slaviti Bozic 25.decembra, a vekovima slavili 7.januara, to je meni nezamislivo, bilo ko da se okrenuo
  • Bunjevac

    24.12.2023 10:22
    Sretan Bozic
    Vojvodjanin Jugosloven,
    Svaka čast za komentar samo bih dodao još i bunjevackim Hrvatima i hrvatskim Bunjevcima da sad ne delimo ljude

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija